Новини от област Стара Загора и България

Протестно шествие с над 40 камиона затапи околовръстното на Стара Загора (ВИДЕО)

Divident.€U Divident.€U

Собственици на малки и средни семейни фирми от Стара Загора в сферата на транспорта днес се включиха в националните протестни действия на превозвачите с искане за вземане на конкретни мерки от страна на правителството за облекчаване на работата им и намаляване на цените на горивата.

В 11 часа над 40 тежкотоварни камиона потеглиха бавно в протестна колона от паркинга на голяма бензиностанция в района на кв. „Кольо Ганчев“. Колоната премина по околовръстното шосе в посока стария път за Бургас, като достигна до обръщалото на бившия Азотно-торов завод.

Основните искания на протестиращите са държавата да намали с 50% акциза върху горивата, за да стане по-поносима цената им, временно да отпадне добавянето на еко гориво и да бъде отложено разширяването на тол системата.

Сред протестиращите бяха и членове на групата „Аз имам камион“, които са организирали участието си в протеста чрез фейсбук. Сред тях беше и Янка Кирилова, която заяви пред Divident.EU, че превозвачите ще направят мирно шествие, но се надяват да бъдат чути. „На Витиня всеки ден се чупят колите, всеки ден стават катастрофи, а искат разширяване на толтаксите при едни изключително лоши пътища. Не получаваме нищо насреща, само разходи“, коментира Кирилова. Тя представлява семейна фирма с пет камиона.

„Това е протест не само в интерес на превозвачите, а на всички български граждани, защото всичко, което товари транспорта, рефлектира върху целия народ“ посочи Стефан Иванов, също собственик на малка транспортна фирма.

На същото мнение е и Станимир Халков, чиято транспортна фирма поддържа 15 камиона и около 20 шофьора. „През последните месеци заради скока в цената на горивата, лошото състояние на пътищата, работим на загуба. Няма да издържим дълго. Затворя ли, над 20 семейства ще останат без препитание. Важно е да се случи диалогът между правителството и транспортния бранш. Затова протестираме.“, посочи той.

Протестни действия ще има и в следващите дни, ако не започнат преговори по същество.

Коментари към новината

Още новини от Общество