Новини от област Стара Загора и България

Освободиха главния архитект на Стара Загора заради решение на КПКОНПИ

Освободиха главния архитект на Стара Загора заради решение на КПКОНПИ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Виктория Грозева остава на работа в Община Стара Загора

Главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева е освободена от длъжността след подадено писмено заявление от нейна страна до кмета Живко Тодоров.
До края на седмицата ще бъде обявен конкурс за длъжността главен архитект, съобщина от кметството.

Оставката на главния архитект на Община Стара Загора е поискана лично от кмета Живко Тодоров, потвърди той пред Divident.EU. В момента длъжността временно се изпълнява от арх. Николай Василев.

„Преди няколко месеца казах, че ако съдът потвърди решението на КПКОНПИ ще пристъпим към освобождаването от длъжност на арх. Грозева. Самата тя изрази желание да остане в общинска администрация. Ще я използваме за контрола на общинските проекти. В момента общината работи по над 10 обекта. По този начин арх. Грозева няма да има достъп до проекти на граждани и фирми.“ , каза кметът Тодоров.

Той напомни, че никой не е оспорил до момента компетентността на арх. Грозева. Освен потвърждението на решението на КПКОНПИ, другият мотив за освобождението на главния архитект е създаденото напрежение около новия Общ устройствен план на Стара Загора. Живко Тодоров посочи, че вече се работи по отстраняването на всички слабости на ОУП.

„Направихме ползотворна среща със специалисти, проектанти, с председателя на Общинския съвет. Поставени са проблемите в Общия устройствен план, които има и смятам, че те ще бъдат разрешени“, допълни кметът.

Свързахме се и с арх. Виктория Грозева, която потвърди пред Divident.ЕU, че е подала заявление за назначаване на друга длъжност в общината. Тя допълни, че продължава да търси правата си по отношение на решението на КПКОНПИ пред ВАС. „Още при постъпването си на длъжност съм попълнила декларация за конфликт на интереси и там съм упоменала свързаните с мен лица. Посочила съм, че съпругът ми също е архитект, каза Грозева.

На 15 декември КПКОНПИ публикува в сайта си решение за установен конфликт на интереси в работата на арх. Виктория Грозева, защото е издала разрешително на фирмата на съпруга си за изработване на ПУП на индивидуален частен имот.

„Надявам се, че освобождаването на главния архитект е първа крачка към това администрацията, строителното направление да започне да работи реално по различен начин“, коментира случая пред Divident.EU председателят на Общинския съвет на Стара Загора, Мария Динева.

Предисторията на уволнението вижте тук: КПКОНПИ видя конфликт на интереси при главния архитект на Стара Загора

Коментари към новината

Още новини от Общество