Новини от област Стара Загора и България

Европейски средства

Близо 519 млн. лева са изплатени у нас за закупуване на нова земеделска техника

10318 16/05/2022 15:04 Агро Земеделие
Близо 519 млн. лева са изплатени у нас за закупуване на нова земеделска техника
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

По 1100 проекта за нова селскостопанска техника в България е изплатена субсидия в размер на 518 млн. 657 хил.лева с общ размер на одобрените разходи за техника в размер на над 892 млн. лева. Това съобщи на откриването на Специализираното изложение БАТА Агро 2022 министърът на земеделието Иван Иванов.
Той допълни, че за периода 2019 -2021 г. в България са регистрирани 3 227 нови колесни трактори и 492 зърнокомбайни.
По Мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година са сключени 1647 договора с размер 371 млн. 598 хил. евро.

Четиринадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника, беше официално открито на 16 май. Форумът се провежда на Летище Стара Загора от 16 до 20 май и в него участват 163 фирми на 35 000 кв.м. нетна изложбена площ.

Тази година пазарът на земеделска техника у нас и в цяла Европа трябва да се справи с редица предизвикателства, породени от войната в Украйна и последствията от ковид кризата. Значително се бавят доставките на нова агротехника, а желаещите да инвестират в нея стават все повече. От 6 до 10 месеца чакат земеделските стопани, за да получат новите трактори, комбайни, прикачен инвентар.

В официалното откриване на БАТА Агро 2022 взеха участие и Йордан Николов и Красимира Чахова, заместник-кметове на Стара Загора, Мария Динева, председател на Общинския съвет – Стара Загора, проф. Наско Василев, областен управител на Стара Загора, Николай Каварджиклиев, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, както и гости от държавната и местна администрация. Събитието започна с тържествен водосвет, който отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, а домакините разведоха официалните гости из изложбените площи.

„Горди сме, че в годините БАТА АГРО се доказа като най-представителния и най-полезния форум в агро сектора. Тук срещаме на едно място представителите на бизнеса и земеделските производители. Фермерите могат да се запознаят с всички иновативни постижения от последната година и в същото време да намерят решение за всички съпътстващи дейности в работата си“, каза Даниел Минев, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на търговците на агротехника.

В БАТА АГРО 2022 година бизнеса си представят официалните вносители на земеделска техника, които представляват едни най-големите световноизвестни технологични брандове. Наред с тях са и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други.

БАТА АГРО се провежда на открито и организира демонстрации със земеделска техника и технологии. Така земеделските производители могат да направят тест драйв и да видят операциите на машините в реални, полеви условия.

Също така в рамките на изложението се отглеждат опитни полета с посеви за демонстрация на семена, торове и препарати. За БАТА АГРО 2022 те са обособени в индивидуална зона в близост до входа на изложението.

Новост за тазгодишното издание на БАТА АГРО е фермерският пазар, който се организира съвместно с „Хранкооп“. На него гостите и посетителите на изложението могат да закупят директно от производителите сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко, мед и пчелни продукти, цветя и разсади на билки и подправки, сокове, сиропи и конфитюри; зърнени продукти, вино и други.

Коментари към новината

Още новини от Агро