Новини от област Стара Загора и България

Уволниха управителя на ВиК-Стара Загора 5 месеца преди пенсионирането му

8775 15/05/2022 18:43 Икономика Бизнес
Уволниха управителя на ВиК-Стара Загора 5 месеца преди пенсионирането му
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Инж. Румен Райков успя през 2008 година да премахне дългогодишния воден режим в Стара Загора

Дългогодишният управител на ВиК-Стара Загора инж. Румен Райков е бил освободен от длъжност на 13 май, петък. Същият ден в Търговския регистър е вписано името на новия управител – Росен Валериев Найденов.

След смяната на Райков постовете си са напуснали заместник-управителят на ВиК – Стара Загора, инж. Енчо Енев и главният счетоводител на дружеството Тонка Георгиева.

Пред екипа на Divident.EU бившият вече шеф на старозагорското водоснабдително дружество Румен Райков каза, че не знае какви са мотивите за освобождението му.

„Независимо от кризата, дружеството е в перфектно финансово състояние. Нямам до момента забележки за работата си. Старозагорското ВиК има най-добрите показатели от всички ВиК дружества в страната.“, допълни инж. Райков. Според него не е нормално да бъде уволнен само 5 месеца преди да навърши възраст за пенсиониране.

Това не е първото уволнение на Руман Райков от длъжността управител на ВиК. На 29 юли 2013 г., след като идва на власт правителството на Пламен Орешарски, Райков е уволнен и на негово място е назначен Радостин Миланов. 10 дни преди смяната на Райков стартирала реализацията на Интегрирания воден проект на Стара Загора на стойност 40,4 милиона лева.

Миланов остава поста управител около година и на 8 юли 2014 г. е сменен от Мирослав Желев. Около месец по-късно – на 14 август,  на поста управител на ВиК–Стара Загора отново е възстановен Румен Райков, след като спечелва конкурс.

Името на инж. Румен Райков се свързва с премахването на водния режим в Стара Загора, който тормози жителите на областния в продължение на повече от 15 години. До 2008 г. всяка вечер водата в Стара Загора спира около 23 часа вечерта до ранните сутрешни часове. Причината - амортизираната водопреносна мрежа, през която се губеше 88% от доведената до града вода.

Райков поема поста на 4 февруари 2008 г. от предишния управител инж. Стефан Георгиев и успява да задвижи започнатия проект за рехабилитация на водопреносната мрежа на стойност 11,3 милиона евро. Държавното дружество договаря и изгоден кредит за 9 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Няколко месеца по-късно водният режим на Стара Загора остава в историята.

През 2009 г. е завършена и пречиствателната станция на Стара Загора, дружеството въвежда водомерите с дистанционно отчитане, новото ръководство успява да намали значително разходите за електроенергия, които и до днес са най-големия разход, тъй като водата на Стара Загора се изпомпва от питейни кладенци по поречието на река Тунджа.

Сегашното уволнение на инж. Райков става в момент, в който дружеството стана бенифициент по най-мащабния в историята си проект на стойност 122 млн. лева.

С тези средства през следващите месеци предстои да се ремонтират основно водоснабдителната и канализационна мрежа в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Проектът в Чирпан приключи успешно и в срок бяха изпълнени предвидените дейности.

Още по темата: Новият управител на ВиК-Стара Загора днес официално встъпи в длъжност

Коментари към новината

Още новини от Икономика