Новини от област Стара Загора и България

Финансите на Община Стара Загора

Живко Тодоров: Съкратихме хора от чистотата, за да не отпаднат инвестиции в общината

Живко Тодоров: Съкратихме хора от чистотата, за да не отпаднат инвестиции в общината
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Строителните фирми настояват за индексация на цените по обществените поръчки

Тази година Община Стара Загора трябва да се справи с чистотата и озеленяването в града с по-малко хора в сравнение с миналата година. „Наложи се да съкратим хора от тези звена, за да не отпаднат предвидените инвестиции в общината. Това е и причината за забавянето на мероприятията в града по отношение на косенето на тревата, поддръжката на зелени площи и други –въпроси, поставяни често от гражданите на Стара Загора в социалната мрежа“. Това каза за Divident.eu кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Съкращението на служители в тези звена се наложи, защото цените на тока и газта са в пъти по-високи, а данъците в общината не са променяни от години, допълни градоначалникът. Той припомни, че тежките проблеми на общините във връзка с по-високите разходи са били поставени на национално ниво още през февруари.

„Бях в комисията по енергетика, коментирахме цените на електроенергията и газта, дали ще има компенсаторен механизъм на общините, но това не се прие. До 250 лева от държавата компенсации за нас не са достатъчни. Парите, които заложихме в бюджета за ток и газ са двойно повече. Това означава милиони по-малко в разходната част на бюджета откъм инвестиционна програма и персонал“, допълни той.

Другият проблем за Община Стара Загора, както и за останалите общини в България е отказа на строителните фирми да довършат обектите по обществените поръчки на договорените цени.
Голяма част от строителните фирми, с които имаме сключени договори в момента са в тежко финансово състояние, не могат да си приключат обектите, защото с договорените цени излизат на загуба. Имаме запитване от много от тях, но няма решение на държавно ниво дали ще се даде възможност да се индексират цените по обществените поръчки, каза още Тодоров.

Той допълни, че засега в Стара Загора няма спрени строителни обекти. Има обаче забавяне, защото строителите изчакват решението на държавата.
В Стара Загора има забавяне по отношение на договори, касаещи пътно строителство. Подобна е ситуацията при строителните фирми, които ремонтират училищата в града, както и при строителството на новата детска градина. Проблем има и при другите големи обекти - Летен театър и Руски пазар.

„Това са все обекти, които вървят към своя край. Фирмите чакат от нас отговор, ние чакаме отговор от държавата“, допълва кметът на Стара Загора.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество