Новини от област Стара Загора и България

Пазар на селскостопанска техника

Инфлацията повиши търсенето на земеделски машини у нас

8753 09/05/2022 13:43 Агро Земеделие
Инфлацията повиши търсенето на земеделски машини у нас
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Фермерите чакат за нова машина до 10 месеца, а цената на земеделската техника скочи с 20-30%

Инфлацията повиши търсенето на селскостопански машини у нас. Много от земеделските производители предпочитат да инвестират по-голяма част от печалбата си в земеделска техника.
Налага се обаче фермерите да чакат за доставка на машините от 6 до 10 месеца, съобщават търговци на земеделска техника у нас. Забавянето при доставката на машините се дължи на кризата с коронавируса, проблеми с електронните платки, както и на войната в Украйна. В този смисъл проблемите, които касаят автомобилният бранш, важат и за производството на селскостопански машини.

Причини за забавянето „Проблемът с електронните платки е основен. Поръчаните от клиентите машини се бавят с около 6 месеца“, съобщи за Divident.EU Елисавета Маркова, съсобственик във „Варекс“ - един от големите търговци със земеделска техника у нас.
Тя допълва, че компанията и е успяла да поръча доста машини преди кризата, затова и недостигът  сега не се усеща толкова силно от клиентите на "Варекс".

„Прекъсването на веригата на доставките в крайна сметка доведе до  забавяне на времето за доставка на редица компоненти, като най-сериозен е проблемът с електрониката. Последствията от ковид тепърва ще ги усещаме.  Голяма част от частите за машините идват от Китай, Малайзия, Виетнам и др.“, казва Христофор Бунарджиев, собственик на „Булагро“. Той допълва, че веригата на доставките на машините е напълно променена, като цената на транспорта за доставката се е увеличила четирикратно.

„Булагро“работи с около 20 партньори, като отчита забавяне на доставките на машини от всички тях. Клиентите се налага да изчакат от 5 до 10 месеца, за да се изпълни поръчката им.

Нови цени Според Бунарджиев още по-голям е проблемът, че селскостопанските машини пристигат с нова доставна цена, като това се превръща в проблем по договорите, сключени за доставка по различни европейски програми. Според Христофор Бунарджиев цените на земеделската техника се е повишила между 20 -30%.

Въпреки това, земеделските стопани инвестират при първа възможност в нова техника, защото тя повишава значително производителността им.
Годината е добра за земеделските производители, защото цените на пшеницата се увеличиха двойно. Значителен ръст в цената се забелязва и при слънчогледа, царевицата. Инвестицията в машини идва от добавената стойност, която фермерите постигнаха при ръста на цените на продукцията, казва Христофор Бунарджиев.

БАТА Агро 2022 Търговците на земеделска техника очакват успешно изложение „БАТА Агро 2022“, което ще се проведе отново на Летище Стара Загора в дните от 16 до 20 май.
„Фирмите, които нямат налични машини може би ще използват възможността да покажат на изложението тези, които вече са продали. Така ще демонстрират производствения капацитет на компаниите, които представят в България. Крлиентите ще трябва да се приспособят към реалността и да почакат, за да получат желаната техника“, казват търговците.

Коментари към новината

Още новини от Агро