Новини от област Стара Загора и България

Преди розобера

Христо Николов: Очакваме 8000 тона розов цвят заради занемарените розови градини

8611 28/04/2022 11:20 Агро Земеделие
Христо Николов: Очакваме 8000 тона розов цвят заради занемарените розови градини
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Тази година розопроизводителите ще получат ковид помощи в размер на 125 лв/дка

„Очакваме рекордно нисък добив на розов цвят заради силно занемарените розови градини в страната.“ Това каза за divident. Eu, Христо Николов - председател на Асоциацията на производителите на рози в България.

От браншовата организация очакват тази година да бъде прибран 8000 тона розов цвят. За сравнение, през 2020 г. в България са били прибрани близо 15 000 тона розов цвят, а през 2021 г. – около 10 000 тона.
Намалената грижа в насажденията заради ниските изкупни цени сваля продуктивността на растенията и прави розобера по-тежка и неатрактивна за сезонните работници дейност, допълват розопроизводителите. Според тях в над 50% от розовите градини в България грижата не е такава, каквато трябва да бъде.

При нормални цени преди година поддръжката на декар от розовата градина е струвал за производителите около 250 лева. Тук влизат санитарни резитби, почвообработка, подхранване с торове. Сега с поскъпването на горивата и торовете, разходите скачат на 400 лв/дка. Нерентабилно е фермерът да прави толкова големи разходи, казват от асоциацията.

При увеличена себестойност и падане на производството, със сигурност цената на розовия цвят тази година ще се покачи и ще бъде над 3 лв/ кг, казва Христо Николов.
Друг е въпросът дали розопреработвателите ще бъдат в състояние да платят тази цена.

Според Николов причината за лошото състояние на розовите насаждения се корени в натрупването на много грешки през годините, продължилата 2 години пандемия, както и рекордната инфлация.
През последните години разходите за труд стигат 50% от получените пари от продажбата на розов цвят. Тук влиза и транспорт, данъчно-осигурителна тежест и др.
В България розовите площи са над 50 000 дка. В Асоциацията на производителите на рози членуват 52 земеделски производители.

Проблемите в сектор розопроизводство се задълбочават, като основният е липсата на работна ръка, казват от сектора. Този проблем обаче не може да се реши само от Министерство на земеделието. За него са необходими специалисти от всички области и министерства, казва Николов.
Тази година розопроизводителите ще получат ковид помощи в размер на 125 лв/дка за маслодайната роза. Тази помощ ще стигне до всички регистрирани земеделски производители, вписани в регистъра.

Коментари към новината

Още новини от Агро