Новини от област Стара Загора и България

Световен ден за безопасност на работното място

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" отбеляза над 15 млн. човекочаса без трудови инциденти

7800 28/04/2022 10:37 Общество България
ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отбеляза  над 15 млн. човекочаса без трудови инциденти
Divident.€U Divident.€U

Централата продължава да осигурява достъпна електрическа енергия сигурно и безопасно

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбеляза Световния ден за безопасност и здраве по време на работа, 28 април, отчитайки 15 856 000 часове без инциденти на работното място. Благодарение на постоянния фокус върху безопасността и отличното си представяне порез 2021 г. по редица обективни показатели в областта на безопасност и здраве по време на работа, с които „КонтурГлобал“ измерва представянето на всичките си 138 централи на 4 континента, българската електроцентрала получи най-високото фирмено отличие за безопасни практики, „Еверест“.

Световният ден за безопасност и здраве на работното място се отбелязва официално на 28 април всяка година и цели да насърчи изграждането на глобална култура на превенция на трудови злополуки и професионални заболявания в световен мащаб.
През миналата година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, която е една от ключовите генериращи мощности в България, бе успешно сертифицирана по новия стандарт ISO 45001:2018, след като 12 години поддържаше сертификация по международния стандарт OHSAS 18001:2007 за управление на здравето и безопасността при работа. Електроцентралата бе отличена и с престижната втора награда в категорията „Големи предприятия“ на националния конкурс „Годишни национални награди по безопасност и здраве при работа“ за 2021 г.

„Производството на електроенергия е много отговорна професия. За нас е изключително важно да управляваме рисковете чрез ефективни мерки, качествени обучения и отговорност на всички нива. Реализирахме мащабен проект за рехабилитация и модернизация, благодарение на който електроцентралата работи надеждно и в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти по отношение на безопасност на труда и опазване на околната среда.“, сподели Александър Желев, главен инженер на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток3“. „Безопасността на работното място непрекъснато е във фокуса на служители и подизпълнители: при дизайна на производствените процеси и при планирането на поддръжката, на срещите на висшия мениджмънт и на ежедневните оперативки на терен, във всяка стъпка, всеки ден – за да могат всички колеги да се приберат у дома, при семействата си, живи и здрави.“

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда и безопасността на труда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

 

Коментари към новината

Още новини от Общество