Новини от област Стара Загора и България

Представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара се срещнаха с кмета на Казанлък

2077 27/04/2022 17:44 Общество България
Представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара се срещнаха с кмета на Казанлък
Divident.€U Divident.€U

Представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) се срещнаха днес с кмета на община Казанлък Галина Стоянова. „Радостна съм, че тази среща се провежда по Ваша инициатива!“, приветства тя гостите. Пред д-р Митко Василев, главен управител в ГБИТК и д-р Мариана Чолакова, представител на ГБИТК – Южен Централен район, със седалище в Пловдив и Почетен консул на Федерална република Германия Кметът на Казанлък отбеляза, че въпреки единайсетте побратимени градове от цял свят, с Германия на ниво местна власт няма направен контакт.

Тя разказа за обмяната на опит и различни гостувания на делегации, базирани главно около розопроизводството и красивото цвете в Долината – емблема на цяла България. „Винаги се стремим да представяме Казанлък по най-добрия начин.“, заяви Галина Стоянова. Кметът на Общината представи Казанлък като много добър логистичен и индустриален център, разказа накратко за водещата роля на машиностроенето и хидравликата в района. „От общо 3 000 фирми на територията на цялата община, често някои от големите попадат сред първите десет най-бързо развиващи се в цялата страна.“, посочи Галина Стоянова.

Тя запозна гостите с богатото културно-историческо наследство в Долината на розите и на тракийските царе, осигурената свързаност с изграждане на велоалеи до социализираните девет древно-тракийски могилни комплекса измежду проучени в района повече от хиляда. Галина Стоянова изрази надежда час по-скоро да започне изграждането на тунела под Шипка, което значително ще допринесе за развитието на Казанлък, ще стимулира икономиката и търговията и обобщи: „Община Казанлък е разпознаваема и с културата, и с бизнеса тук.“.

„Като организация ние сме доста активни!“, разказа д-р Василев от Германо-Българската индустриално-търговска камара. „От общо 550 членове – германски, български и международни компании и организации, 80 са на територията на Пловдив.“, допълни д-р Мариана Чолакова, част от структурата там. ГБИТК е най-голямата двустранна камара в България, единствена, създадена на базата на двустранно междуправителствено споразумение през 2004 г. Организацията представя четири големи панаира на Германия у нас: Дюселдорфски, Лайпцигски, Мюнхенски и Нюрнбергски, част е от мрежата на германските външнотърговски камари на повече от 140 локации в 92 страни по света. Д-р Василев обърна внимание, че отдавна са имали желанието да посетят Казанлък и да установят контакт с местната власт.

Участниците в срещата се разбраха да търсят допирни точки в различни сфери, за да се намерят най-добрите практики за взаимноизгодно сътрудничество и съвместни проекти.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество