Новини от област Стара Загора и България

Решено

Бюджет на Стара Загора от 205, 7 млн. лева приеха общинските съветници

Бюджет на Стара Загора от 205, 7 млн. лева приеха общинските съветници
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Против бюджета гласуваха общинските съветници от БСП и "Демократична България"

Общинските съветници на Стара Загора приеха бюджет 2022 г. Против гласуваха БСП и „Демократична България“. Финансовата рамка на бюджета е в размер на 205 млн. лева 700 хил. лева, което е с 25 млн. лева повече в сравнение с бюджет 2021 г.
По време на заседанието днес протекоха бурни дебати между общинските съветници във връзка с възможностите, които дава финансовата рамка.

Председателят на комисията по финанси в местния парламент Николай Николов обърна внимание върху това, че бюджет 2022 ще трябва да се изпълнява в трудна обстановка, белязана от нарастващата инфлация в страната, обстановката с украинските бежанци, ковид кризата, която също все още не е отминала. Според него обаче така предложеният бюджет е възможен, реален и с него общината ще има възможност да развива обичайните си дейности – както социални, така и да развива инфраструктурата си. Друго предимство, според Николов е, че бюджетът на общината има достатъчно буфери, с които може да поеме наложила се промяна.


Председателят на групата общински съветници от БСП – проф. Иван Върляков отбеляза липсата според него на достатъчно собствени приходи на община Стара Загора и направи забележки и по капиталовата програма. „Капиталовата програма на община Стара Загора през миналата година е била 39 млн. лева, а изпълнени са едва 15 млн.лева.“, посочи Върляков. Той подчерта необходимостта от контрол и качествено изпълнение на ремонтите от страна на фирмите.
Представителят на групата общински съветници от „Народен съюз“ Методи Пенчев отбеляза, че в условията на задълбочаващата се енергийна криза и галопираща инфлация не може да се очакват чудеса от бюджета. За поредна година общината няма да увеличи данъците, напомни Пенчев. Ще подкрепим бюджета, защото той е реално възможния, заключи той.

Председателят на групата общински съветници от „Демократична България“ Димитър Чорбаджиев обясни, че представителите на групата не подкрепят бюджета, тъй като в него не се вижда по какъв начин Стара Загора ще стане привлекателна за инвеститорите, както и как ще се създадат условия за растеж. От групата изразиха съмнение за изпълнение на заложената инвестиционна програма в Бюджет 2022.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество