Новини от област Стара Загора и България

Инж. Златка Азманова е новият зам.- директор на ЮИДП - Сливен

11337 20/04/2022 08:33 Общество България
Инж.  Златка Азманова е новият зам.- директор на ЮИДП - Сливен
Divident.€U Divident.€U

Инж. Златка Азманова е новият зам.-директор на ЮИДП - Сливен. Точно преди 10 години тя е получила най - престижното професионално отличие на лесовъдите в България. 

“Много съм благодарна за доверието на директора към мен. Приех това предизвикателство с идеята да помогна с моите знания и опит”, сподели инж. Азманова, за която българската гора е живот. “Гората не дава само дървесина, както считат някои. Тя ни дава още много неща, които аз обобщавам с една дума - живот. Затова съм се посветила на нейното опазване”, казва тя.

Новият зам.-директор на ЮИДП - Сливен има зад гърба си 39-годишен професионален опит. Тя започва работа като лесовъд в Горско стопанство - Твърдица през 1983 г. “По това време вече учих в Лесотехническия институт. Бях омъжена, с малко дете. Спомням си, че синът ми Иван обичаше да “чете” от моите учебници”, спомня си инж. Азманова. Тя завършва Лесотехнически институт през 1986 г. И следва изненадващо предложение - да оглави едно от държавните предприятия в Твърдица. “Твърдо предпочетох да остана в системата на горите, защото бях сигурна, че харесвам тази работа и искам тя да стане моя съдба”, споделя новият зам.-директор. Тя преминава през цялата професионална стълбица в горския сектор. Междувременно специализира икономика в УНСС.

“Нямаше да успея в професионалната си кариера без помощта на моя съпруг, който винаги ме е подкрепял. Когато получих предложението да стана зам.-директор, той отново ме насърчи, за което съм му благодарна” каза лесоинженерът.
Днес тя се гордее с отдавна порасналия си син Иван, койтто е ай ти специалист в далечна Малайзия. И с двамата си внука. “Категорична съм, че най - голямото щастие е човек да има внуци”, споделя инж. Азманова. Въпреки голямата си заетост с новата длъжност, тя със сигурност ще намери време да приготви домашни козунаци и да боядиса яйца за Великден. “В нашето семейство традициите се спазват. А от своя страна аз държа да се спазват добрите традиции за стопанисване на българската гора навсякъде, където съм работила”, категорична е тя.

Коментари към новината

Още новини от Общество