Новини от област Стара Загора и България

Успех

Парфюм, разработен с участието на Института по розата, спечели награда за иновации

7641 12/04/2022 14:30 Агро Земеделие
Парфюм, разработен с участието на  Института по розата, спечели награда за иновации
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Според създателите, тайната на успеха е в елегантното смесване на розово масло и екстракт от тютюн

Институтът по розата и етерично-маслените култури в Казанлък и Института по тютюна и тютюневите изделия, който се намира в пловдивското с. Марково , се явиха на „Агра 2022“ със съвместно разработения парфюм „Тютюн и рози“.
Разработката е оценена високо и парфюмът получи наградата за иновации, раздел научна дейност и разработки.

„Тютюн и рози“ е мъжки парфюм, предлага се в разфасофка от 50 и 100 мл, като за момента е по-скоро научен продукт, казва директорът на Института по розите в Казанлък доц. Гинка Баева.
Ароматът е траен, специфичен и завладяващ, което идва от елегантното смесване на розовото масло с тютюнев екстракт. Не бихме издали повече за формулата на производство, казват научните работници.
„Тютюн и рози“ се е произвеждал и преди в Института по розата и етерично-маслените култури, но сега формулата му е значително подобрена.

На този етап той може да се види само по изложения или пък да се закупи от сградата на научния институт.
Не липсва интерес и от страна на фирми към формулаата на този завладяващ аромат. Ако някоя от тях иска да го произвежда, тя трябва да се обърне към Селскостопанската академия и Министерство на земеделието, казва доц. Баева.
През последните 5 години Институтът по розите в Казанлък е разработил 3 парфюма.

Институтът по розата и етерично маслените култури в Казанлък се включи в подготовката на кадри по единствената у нас специалност етерично-маслени култури, която разкри Тракийският университет в Стара Загора. От 3 и 4 курс студентите ще имат възможност да се обучават на място в Института в Казанлък, да ползват лабораторията и да проследят новите разработки.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро