Новини от област Стара Загора и България

Урсула фон ден Лайен: Българският план за възстановяване е един от най-амбициозните

794 07/04/2022 16:21 Общество България
Урсула фон ден Лайен: Българският план за възстановяване е един от най-амбициозните
Divident.€U Divident.€U

Планът за възстановяване и развитие на България е изключително добър и е един от най-зелените планове, които сме получили в Европейския съюз, каза на посещение в България председателят на ЕК Урсула фон ден Лайен. Тя подчерта, че 60% от плана е посветен на Зеления пакт.

Председателят на Европейската комисия е в България, за да даде официално зелена светлина на Националния план за възстановяване и устойчивост. „Имаме нужда България да е с нас по пътя за декарбонизацията. В националния план на България има решения за ограничаване за емисиите, за съхраняване на енергията, за реформа на пазара на електричество и инвестиции в интелигентни мрежи в енергетиката и диверсификация на доставките на енергия, за да сме независими от доставките от руските газ и петрол", каза тя.
Актуализираният план на кабинета „Петков” включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. За целта България ще получи над 12 млрд. лева европейско финансиране.

С нетърпение очаквам нашето посещение в Софийския университет. Знам, че това е мястото, където са върховите постижения на България. Ние говорихме за това, че трябва да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора за разработване на продукти. Знам, че има изключителни проекти”, каза Фон дер Лайен.

Важно е да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Вие утроявате производството на енергия от възобновяеми източници до 2026 г. Също така имате план за постепенно спиране на въглищните електроцентрали. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт”, подчерта тя. И спомена, че за България е изключително важно да диверсифицира възможността за достъп до газ.


Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка - реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор. „Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си”, категорична бе Фон дер Лайен.

На въпрос дали Европейската комисия подкрепя предложението за закриването на специализираното правосъдие, създадено именно по предложение на ЕК, тя отговори: „Има много ясен план и цели, които са описани по тази тема. Основното е отчетността. Всяка една система трябва да има взаимен контрол и отчетност. Това са необходимите стъпки за реформи и те са заложени в Плана”.

Планът беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания.
В заключение Фон дер Лайен коментира разширяването на Европейския съюз, визирайки Северна Македония и Албания. Тя посочи, че разчита на България да води процеса умело, като допълни, че вярва, че можем да го направим.

Коментари към новината

Още новини от Общество