Новини от област Стара Загора и България

3,3 милиона лева е събрал БЧК за украинските бежанци в рамките на месец

889 05/04/2022 16:36 Общество България
3,3 милиона лева е събрал БЧК за украинските бежанци в рамките на месец
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

В Стара Загора пари са дарили общинските съветници и отделни граждани

3.3 млн. лв. е събрал Българският червен кръст в рамките на месец за украински граждани. Това отчете председателят на БЧК Христо Григоров на пресконференция днес.
Даренията са направени както от фирми, така и от обикновени граждани. Средствата ще се разходват прозрачно чрез отчет, за което е сформиран Обществен съвет. Отчетите ще се публикуват на сайта на БЧК, каза Григоров.
Немалка част от сумата е събрана от пенсионери, които са дарявали по 5-10 лв., а фирми са дарявали по 200 000-300 000 лв.

В Стара Загора пари дариха до момента общинските съветници и отделни граждани,  каза директорът на БЧК – Стара Загора Стефка Абаджиева.
За 10 дни е събрана хуманитарна помощ в 15 тира. Помощта за Украйна на този етап е 12 000 хранителни пакета, 11 00 хигиенни материали. Няколко от камионите вече са стигнали до Украйна, като не е имало проблеми по границата. Председателят на БЧК уточни, че си сътрудничи единствено и само с Украинския червен кръст, където пристига българската помощ.

Страната ни няма право да ходи по места в Украйна да дарява, макар на телефоните на организацията всекидневно да се получават хиляди обаждания. БЧК има телефон както за психологическа, така и за медицинска помощ, има офис на Централна гара, където подпомага пристигащи украински граждани. Отворени са офиси и в други големи градове в страната.

Хиляди българи са дарили левче чрез телефонен SMS, а в централата се отзовават на помощ десетки доброволци. Доброволците в БЧК са около 2500, говорят руски език. МОН помогнал също с подкрепа - събрана помощ от всички училища в страната.

Коментари към новината

Още новини от Общество