Новини от област Стара Загора и България

Ремонтът на Мъглижкия манастир ще започне до няколко месеца

13192 28/03/2022 08:00 Общество Стара Загора
Ремонтът на Мъглижкия манастир ще започне до няколко месеца
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До няколко месеца ще започне основен ремонт на Мъглижкия манастир „Св. Николай Чудотворец“, който е паметник на културата.

Това стана ясно, след като беше одобрен проект, защитен от Старозагорска митрополия и подкрепен от ръководството на община Мъглиж.

Финансирането по проекта е в размер на 450 000 лева, като средствата са през държавен фонд „Земеделие“ по линия на религиозните паметници и църкви.

Средствата ще бъдат инвестирани в строително-монтажни работи в манастира. Ще бъде укрепен параклиса и ще се реставрира единствения по рода си фреска с ликовете на братята Кирил и Методий и на католическия светец Св. Патрик.

Тя се намира на видно място вляво от олтара. Автор на фреската в далечната 1909 г. е  Петьо Ганин, казанлъшки зограф и куриер на Левски.
Според отец Йоан от Мъглижкия манастир  целта на художника е да обедини просветителите на славянските народи с покръстителя на скандинавските народи и Ирландия. 

Предстои реставрация на цялата църква към манастира и част от вертикалната планировка. Тя ще бъде укрепена  и достроена.

В рамките на сумата от 450 000 лева ще бъде ремонтирана и църквата „Св. Димитър“ в северния квартал на Мъглиж, която е паметник на културата. Освен ремонта на църквата, ще бъдат извършени подобрения по двора и вертикалната планировка. Ще се възстанови и неделното училище.

Кметското ръководство на Мъглиж в лицето на кмета д-р Душо Гавазов благодари на Старозагорска митрополия и лично на митрополит Киприан за добрата съвместна работа по изготвянето на проекта, който ще позволи безценното културно наследство на Мъглижкия манастир да бъде запазено.

Мъглижкият манастир ще посреща посетители и по време на строително-ремонтните работи.

Коментари към новината

Още новини от Общество