Откриха реновиран мост за 4,4 млн лв. в Стара Загора

Откриха реновиран мост за 4,4 млн лв. в Стара Загора

Откриха реконструирания  жп надлез в Стара Загора, който свързва центъра на града с индустриалната му зона и улеснява достъпа на автомобили от Стара Загора към магистрала „Тракия“. Средствата за реконструкция на моста са в размер на 4,4 млн.лева са осигурени по проект „ Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт“по ОП „Региони в растеж“- фаза 2, чиято обща стойност е 14,7 млн.лева. Проектът включва още изграждането на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)”, въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и  „Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо“. Реконструкцията  на трасето  над жп надлеза в Стара Загора с обща дължина 550 м беше изпълнена от „Трейс Груп Холд“, а строителния надзор е на „Екип МГ“ ООД, Харманли. Тя започна в началото на юни 2018г и приключи месец по-рано от предвидения срок за изпълнение на обекта в размер на 270 дни. Цялостната модернизация на пътния надлез обхвана три мостови съоръжения - новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 30 м., реконструиран  мост с отвор около 40 м над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 м. Пътното платно е уширено до 13 м, обособени са четири ленти за движение с ширина 3.25 м. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и понижени бордюрите в зоната на кръстовищата. Връзката на бул. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ се осъществява с 2 новоизградени кръгови кръстовища. Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Патриарх Евтимий“ и под мостовото съоръжение по бул. „Славянски“.

„Радвам се, че толкова много хора са се събрали днес за откриването на моста. Това е един изключително важен проект за Стара Загора.“, каза при откриването на съоръжението кметът Живко Тодоров. „Преди имахме 3 ленти, сега са 4. Това ще облекчи трафика. По бул. „Св. Патриарх Евтимий“ вече има лента за включване вдясно по ул. „Христо Ботев“. По този начин се намаляват проблемите със задръстването. Изградени бяха под моста две кръгови кръстовища, които ще спомогнат на автомобилите да се включват в движението много по-безопасно. Решаваме и тежкия проблем с наводняването на бул. „Славянски“ при обилен дъжд. Буквално автомобилите бяха заливани преди ремонта. Канализацията е подменена и сега няма да има това събиране на вода. Отделно за пешеходците е осигурено безопасно и сигурно преминаване, защото тук е връзката за кв. „Кольо Ганчев“, за индустриалната зона.“, поясни той. По думите му, велоалеята по моста ще свързва кварталите с центъра на града. Кметът благодари на премиера Бойко Борисов, че държавата е съдействала и проектът се случи с европейски средства, както на строителите за положените усилия и рехабилитираната конструкцията на съоръжението.

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на съоръжението в Стара Загора, подчерта, че голяма част от проектите с европейски средства в Стара Загора  са изпълнени успешно. Тук има 80 санирани блока, реновирани училища, детски градини. Новият парк в Стара Загора – „Артилерийски“, също се разширява.“, отбеляза той.

На журналистически въпрос по темата „Ало, Банов“ Бойко Борисов отговори: „Аз изобщо не се вкарвам в тази тема. Хората очакват всеки ден да им се дават нови и нови неща, които да ползват – училища, детски градини, инфраструктура, култура, всичко останало. Оставам на другите - който иска да се заяжда, да прави компромати“, добави той.. Моят призив към политиците е, ако може всички да си мерят повече думите. Ако конфронтацията не се спре, ще пречи на всеки един, който победи на изборите след това“, добави Борисов.

Коментари към новината

Още новини от Общество