Новини от област Стара Загора и България

90 старозагорци дариха в БЧК стоки от първа необходимост за украинските бегълци

Стефка Абаджиева
90 старозагорци дариха в БЧК стоки от първа необходимост за украинските бегълци
Divident.€U Divident.€U

Над 90 старозагорци са занесли материални дарения в базата на Българския червен кръст в Стара Загора. Съпричастните със страданията на украинския народ хора даряват още пари по сметката на БЧК и дори в брой. За изминалите две седмици от старта на кампанията, която започна на 27 февруари, в складовете на БЧК вече има значително количество дарени топли завивки, спално бельо, сапун, дезинфектарни, паста и четки за зъби и всякакви други стоки от първа необходимост, както и хранителни продукти – предимно консервирани, които биха послужили на хора, останали без дом и работа далеч от домовете си.

„Окрихме възможност за даряване на пари в брой и вече имаме събрани 1000 лева, които внасяме по сметката на БЧК. Приемаме парите с приходен ордер. Досега пари дариха общинските съветници на Стара Загора и немалко граждани“, каза за Divident.EU директорът на БЧК – Стара Загора Стефка Абаджиева.

Две от големите хранителни вериги също са пренасочили кампаниите си „Купи и дари“, както и „Топъл обяд “ към подсигуряване на бежанската вълна от Украйна. „Затова, мога да кажа, че на този етап, хората, които търсят помощ са много по-малко, отколкото ресурса, с който разполагаме. Какво предстои да се случи, никой не знае.

БЧК приема само чисто нови стоки – с етикет на производител, както и пакетирани храни в срок на годност. Всички дарения се обработват с бактерицидна лампа, преди да бъдат складирани. Всеки следобед в базата на БЧК в Стара Загора идват доброволци, които правят опис и сортират даренията. След това информацията за дарените вещи и храни се подават в централата на Червения кръст в София.

Екипът от доброволци в БЧК – Стара Загора наброява 14 души, които се отзовават при необходимост.

Досега само две украински семейства, настанени в легловата база на Младежкия център в Стара Загора, са поискали помощ за храна и са получили от БЧК консерви и други хранителни продукти.

„Хората са съпричастни към трагедията на бягащите от войната дори в бедността си. Наскоро много възрастна жена дойде с торбичка, в която беше купила паста за зъби, четка и чорапи. Каза, че сега толкова може да си позволи, но скоро ще донесе още“, разказа Абаджиева.

Украинка, която при влизането си в България получила на граничния пункт пакет с храни, дошла в БЧК да върне кутия с хуманизирано мляко за бебета, тъй като тя няма дете.

Пунктът за набиране на дарения на БЧК Стара Загора се намира на бул. „Руски“ №54, над сградата на бившата АГ клиника.

Коментари към новината

Още новини от Общество