Новини от област Стара Загора и България

Комисар Стоян Колев: При необходимост всички скривалища в Стара Загора ще са в готовност

комисар Стоян Колев
Комисар Стоян Колев: При необходимост всички скривалища в Стара Загора ще са в готовност
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Вчера излезе информация на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, че едва 292 колективни средства за защита в страната – скривалища и противорадиационни укрития са в добро и задоволително състояние.
От тях в добро състояние в Стара Загора е само 1 бомбоубежище . То се намира в района на ДЗУ , ул. Никола Петков 10.
Информацията се разминава с тази, която излезе преди седмица в медиите, че в Старозагорска област има 30 скривалища, собственост на МВР и 15 от тях са в задоволително състояние.
По желание на читателите на Divident потърсихме допълнителна информация от комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН в Стара Загора.


- Комисар Колев, защо от 30 налични скривалища, собственост на МВР в Стара Загора има само 1, което е в приемлив за ползване вид?
- Ние предадохме на Главна дирекция „ Пожарна безопасност и защита на населението“ списък с всички 30 скривалища, които са на територията на областта. Тази данни отиват при комисия, която изготвя и публикува този регистър. Колегите са преценили, че едно от скривалищата отговаря на Втора степен готовност, другите са в по-ниска степен, тоест за тях са необходими повече действия, за да бъдат приведени в добър вид.
Искам да обърна внимание на това, че тези скривалища са колективни средства за защита, които са в резерв. Те се въвеждат във военно време и не са в постоянна експлоатация.

- Това означава ли, че при нужда в Стара Загора ще функционират всички налични 30 скривалища, собственост на МВР?
-Ако се наложи и бъде повдигната готовността на по-висока, ще се извършват необходимите дейности, за да могат да се използват всички налични скривалища. В момента ситуацията по линия на военна опасност в България е нормална, тоест ние не сме застрашени от война. Ако се случи нещо, от което следва да повишим готовността, ще се предприемат необходимите действия и всички скривалища ще бъдат подготвени.

- Колко от наличните бомбоубежища могат да се приведат в добър вид?
- Всички 30 скривалища могат да се приведат поетапно в добър за ползване вид. За някои от тях са необходими дейности в рамките на 1 седмица. За други е необходима повече работа.

- Защо в България има толкова малко скривалища, годни за ползване?
- Този въпрос не е към мен. Това е национална политика. Всяко нещо, за да се поддържа трябва да има ресурс и личен състав.

- Доколко могат да се използват при нужда мазетата на жилищните блокове в областта?
- По принцип във всички жилищни сгради, строени след средата на миналия век би следвало мазетата, гаражите на ниво -1 и -2 да могат да се използват за скривалища.

Коментари към новината

Още новини от Общество