Новини от област Стара Загора и България

Заради войната в Украйна

Държавата планира да изкупи 1,5 милиона тона пшеница

2566 07/03/2022 09:09 Агро Земеделие
Държавата планира да изкупи 1,5 милиона  тона пшеница
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Държавата влиза като регулатор за пшеницата и горивата, съобщи премиерът Кирил Петков

Държавата планира да обезпечи националното потребление на пшеница за 13 месеца. За целта тя ще влезе на пазара на зърно и ще изкупи от българските производители към 1.5 млн. тона пшeница.
За 1.5 млн. тона хлебна пшеница (по 500 - 600 лева на тон) очевидно ще са нужни между половин и един милиард лв. от бюджета, като огромен разход ще има и по складирането.

Решението за изкупуване на пшеница идва на фона на войната и очакванията за вероятни сътресения на зърнения пазар, защото Русия и Украйна създават към 30% от пшеницата в международен мащаб.
Все още не е ясно какъв ще бъде механизмът, по който страната ще изкупува зърното. Решението ще бъде взето от работна група в земеделското министерство. Евентуално това ще се случи през държавния запас, който кардинално поддържа известни количества зърно в хранилища. Възможно е до набиране на необходимите количества да бъде наложена краткотрайна забрана на експорт на зърно от страната.

Прави се план да имаме пшеница до следващата година. В резерва има гориво за три месеца, каза снощи за предаването „Защо, господин министър“ на btv премиерът Кирил Петков.
За война в България няма опасност, българското население трябва да е спокойно, увери премиерът. Най-голямата опасност за България от войната в Украйна е свързана с ядрените централи, допълни той.
Планът на правителството е да има пшеница до реколтата от следващата година. Защото, ако има някаква ситуация и реколтата на зърно тази година бъде застрашена, да сме сигурни, че имаме зърно до 2023 г.
Този резерв няма да е загуба - държавата го купува и ще отпуска всеки месец, така че да има достатъчно зърно на българския пазар, независимо какво се случва до световния, обясни той.

Държавата влиза като регулатор за две неща - за пшеницата и за горивата, доколкото може, стане ясно от интервюто на премиера. Готови сме и пълним цялостния резерв максимално, обясни той.
Тези количества ги държим, така че да сме сигурни, че ако стане истинска голяма криза - не напразна паника във фейсбук, а наистина недостиг на горива, коментира Петков.

Резервът е близо до цялостния резерв от 90 дни, което е много добре. Като сега въпросът ни е - част от резерва ни е в България, друга част - извън. Искаме да увеличим количеството в България, допълни той.
От Софийска стокова борса съобщиха, че през отминалата седмица пшеницата в САЩ е поскъпнала с нови 133.00 долара до 528.00 щ.д./тон, във Франция е с плюс 40.00 евро до 365.00 евро/тон, а цени от Украйна няма. Появила се е руска пшеница с доставка март на 395.00 щ.д./тон.

При царевицата в САЩ цената също се е повишила с 35.00 долара до 351.00 щ.д./тон. Ечемикът във Франция, мартенска доставка е на 354.00 евро/тон. Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ се е изстреляла нагоре с плюс 46.25 евро до 809.75 евро/тон.
През изминалото лято реколтата от пшеница в страната по оповестените данни бе малко над 7 млн. тона.

По думите на ръководителя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов в складовете на производители и търговци в страната има налични 3 млн. т хлебно зърно, а досега са изнесени 4 млн. т. В момента в България има задоволително количество зърно, с цел да бъде обезпечена страната ни за идващите две години, казват от НАЗ.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Агро