Новини от област Стара Загора и България

22-ма украински бежанци са настанени на територията на Старозагорска област

22-ма украински бежанци са настанени на територията на Старозагорска област
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

На територията на Старозагорска област са настанени 17 украинци в частни квартири и 5 души в Международния младежки център. Това стана ясно на заседание на Областния съвет по сигурност, на което беше обсъдена ситуацията с бежанците в региона и готовността на Старозагорска област за предоставяне на възможности за настаняване на украинци.
.
В 11-те общини на областта могат на първо време да бъдат настанени около 70-80 души. Някои от общините предоставят места за настаняване заедно със социален патронаж. Засега обаче никъде извън областния град не са настанявани украински граждани.

ОТ РЗИ имат готовност за тестове и други прегледи, от които имат нужда пристигащите. На места, където ще се настаняват повече от 15 души, ще бъдат посетени от екип от медицински специалисти.
В УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“могат да постъпват нуждаещите се от болнично лечение. Децата на бежанците могат да посещават старозагорските училища, стана ясно от заседанието.
От ОД МВР напомниха, че украинците следва в тридневен срок след пристигането си да се регистрират в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето, което ще им даде място за настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване.

Стефка Абаджиева, директор на БЧК-Стара Загора,съобщи, че червенокръстците са в национална благотворителна кампания от 27 февруари. Нуждите на пристигащите у нас украинци са най-вече от хигиенни материали, спално бельо и нови дрехи и обувки. БЧК е разкрила допълнителни пунктове за дарения в цялата област.

На Заседанието на Областния съвет по сигурност бе взето решение да се създаде координационен център, който да синхронизира и обобщава информацията и действията на институциите и на общините.
Ще бъде отворена и телефонна линия в Областна администрация, на която нуждаещите се от съдействие ще могат да задават въпроси и да получават информация.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество