Новини от област Стара Загора и България

Напълно безплатно

Лекарско семейство от Стара Загора приюти украинци в личния си апартамент

Лекарско семейство от Стара Загора приюти украинци в личния си апартамент
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Лекарската фамилия Стоименови - д-р Емил Стоименов, д-р Благовест Стоименов и майка им Ваня Стоименова предоставиха напълно безвъзмездно тристаен апартамент на две украински семейства, успели да се доберат до Стара Загора, бягайки от ужасите на войната в Украйна. Семействата имат малки деца - момче на 5 годинки и момиче на 4.

Д-р Емил Стоименов"Решихме да предоставим наш апартамент, който стои необитаван в центъра на града, още в събота. Публикувахме желанието си в създадена за целлта група за помощ на украински бежанци в Стара Загора и с нас се свърза Янко Янков, който се представи за координатор на групата и каза, че има две семейства, които се нуждаят от подслон", разказа за Divident.EU д-р Емил Стоименов.

Настанените в апартамента на Стоименови семейства са от Харков, успели са да стигнат до България със собствен транспорт. По професия те са IT специалисти, което им позволява да работят от дистанция. Затова в момента институциите в Стара Загора им оказват съдействие да получат статут на бежанци, да им бъдат разкрити банкови сметки, по които да могат да си получават заплатите.

"Това е братоубийствена война и ние не можем да останем безразлични към съдбата на всички, които страдат от нея", обясни мотивите на семейството си д-р Емил Стоименов.

Общинският съветник Янко Янков е получил подкрепа и от собственика на частна детска градина "Ян бибиян" Катя Русева, която ще приеме децата на семействата безплатно да посещават детската градина. Със съдействието на зам.-кмета Иванка Сотирова за децата ще бъдат осигурени две места в цетската градина близо до СУ "Васил Левски", тъй като наблизо е жилището, в което украинците са настанени. Родителите на децата трябва да изберат къде ще им бъде по-удобно да бъдат настанени.

Съвместно с "Червения кръст", фейсбук групата за бежанците от Украйна, започва обща кампания за събиране на помощи в помощ на хората в Украйна. Ще се събират:
- нови, мъжки, дамски и детски дрехи, с етикет.
- спално бельо и топли завивки.
- хигиенни материали.
- храни в консерви и добре пакетирани.

Пунктовете за събиране ще бъдат и в офиса на "Червения кръст" зад община Стара Загора, както и в офис на бул. "Цар Симеон Велики" 168А в Бизнес Център "Линк", ет. 2, който ще работи от 8.30 до 19.30.

"Искам да благодаря на "Сдружението на заведенията в Стара Загора" и на други фирми от местния бизнес, които застанаха зад нашата кауза и заявиха подкрепа да осигурят безплатни квартири и да предложат работа на всички бежанци", написа в свой пост във фейсбук Янко Янков. "Няма по-страшно нещо от войната. Който не го е изпитал на гърба си, само той не знае колко е лошо и страшно. Трябва да се подкрепяме в трудни моменти, като братски народи и да си помагаме, защото утре с тази политика на сегашното правителство може и ние да сме на тяхно място".

Още по темата: Старозагорски лекар нае къща за подслон на украински семейства

Коментари към новината

Още новини от Общество