Новини от област Стара Загора и България

Пазари

Пшеницата и царевицата рязко поскъпнаха заради войната в Украйна

2025 24/02/2022 17:14 Агро Земеделие
Пшеницата и царевицата рязко поскъпнаха заради войната в Украйна
Divident.€U Divident.€U

Фючърсите за пшеница и царевица в САЩ удариха дневните си ценови лимити по време на търговията в четвъртък, докато тези на соята достигна най-високото ниво от 2012 г., след като руските сили започнаха военна инвазия в Украйна, което изостри страховете за световните доставки на важни суровини и селскостопански стоки. Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените.

Пшеницата поскъпва за трети пореден ден, достигайки най-високи ценови нива от повече от девет години насам, докато фючърсите на царевицата достигнаха нови 8-месечни върхове, предаде БНР.
Към 13 часа българско време в четвъртък един бушел вече се търгува за 9 долара и 26 цента, като покачването спрямо сряда е с 50 цента. При царевицата увеличението е с 35 цента до повече от 7 долара 18 цента, което е нов 8-месечен връх,
"Повишеното напрежение между Русия и Украйна и значителната несигурност по отношение на руските доставки през следващите месеци накараха търговците да задържат зърното си у дома, вместо да го изпращат в чужбина", посочиха за Ройтерс анализатори на банката ING.

Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръжен конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика масова битка от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион, отбелязва expert.bg.

"Напрежението между Русия и Украйна изостри рисковете за доставките на световния пазар“, казаха стратезите на ING, цитирайки износа на пшеница от Европейския съюз.

На Чикагската стокова борса майските договори за пшеницата поскъпват с близо 6% до най-високото ниво от юли 2012 г.

Коментари към новината

Още новини от Агро