Новини от област Стара Загора и България

Повишават се пенсиите за хора с увреждания и здравните вноски

334 22/02/2022 23:28 Общество България
Повишават се пенсиите за хора с увреждания и здравните вноски
Divident.€U Divident.€U

Парламентът прие окончателно бюджета на Здравната каса за тази година. НЗОК ще разполага с 6 млрд. лв., а здравната вноска се запазва на ниво от 8%, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. 10% ще е данъкът върху социалните разходи, давани в натура на работници и служители. Такива са ваучерите за храна.

Постигнато е и съгласие за по-високи инвалидни пенсии – искане на майките от „Системата ни убива“, които опитаха да влязат в парламента, докато той разглежда бюджетите на НЗОК и на Общественото осигуряване.

Промяната предвижда за хората със 100% степен на увреждане с определена чужда помощ държавата да изплаща 160 % от социалната пенсия за старост, която както и досега служи за основа за изчисления. Досега този процент беше 135.
Според социалния министър Георги Гьоков това не решава всички проблеми, но е стъпка в правилната посока.

За хората с 91 до 100 % трайно намалена работоспособност пенсията вече ще е 140 %, а за най-масовия случай, когато увреждането е от 71 до 90 % пенсията се повишава от 125 на 130 %.

Това ще струва на хазната 9 млн. лв. Парите ще дойдат от икономии в бюджета на Държваното обществено осигуряване, обясни председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество