Новини от област Стара Загора и България

Пътна обстановка

Сняг и намалена видимост на проходите "Шипка" и "Република"

372 08/02/2022 11:05 Общество България
Сняг и намалена видимост на проходите Шипка и Република
Divident.€U Divident.€U

Затворен е старопланинският проход "Троянски"

 На двата прохода „Шипка и „Република“ вали силен сняг, има силен вятър и намалена видимост до 10 м, съобщават от Областно пътно управление в Стара Загора. Ограничения на движението няма. Температурата на „Шипка“ е -8 градуса, а на „Република“ – 4 градуса. Пътищата са обработени, пътуването е при зимни условия, отбелязва дежурен „Пътно управление“Денчо Денев.
В ниските части на областта няма сняг. На двата прохода почистват общо 6 машини.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян и през планинските проходи, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. Над 30 сантиметра е падналият сняг от снощи досега. От бурния вятър се увеличават снегонавяванията. Необходимо е шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Поради силен снеговалеж, вятър и навявания е затворен най-високият старопланински проход „Троянски“. За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по път III-866 Девин – Михалково в област Смолян.
Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Коментари към новината

Още новини от Общество