Новини от област Стара Загора и България

Парите за спортната зала ще се използват за инфраструктурни проекти в Стара Загора

Парите за спортната зала ще се използват за инфраструктурни проекти в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора има над 83% изпълнение на Бюджета в приходната и разходната му част, става ясно от отчета на кмета

Парите за новата спортна зала на Стара Загора в размер на 13,6 млн.лева, които бяха отпуснати по времето на управлението на Борисов, ще се използват за инфраструктурни проекти. Това съобщи кметът Живко Тодоров по време на дебатите по приемането на годишния му отчет за свършеното през 2021 г. на вчерашното заседание на Общинския съвет.
„Парите, които ни бяха отпуснати до момента нямаше да бъдат достатъчни за изграждането на залата.  По тази причина пуснахме предложение по време на служебното правителство сумата от 13,6 млн.лева, отпусната за нова спортна зала да бъдат пренасочени към инфраструктурни проекти.“, каза Тодоров.

Предложението е одобрено от Министерския съвет и ще даде възможност за редица инфраструктурни проекти в общината, сред които и изграждане на велоалея от града към Тракийския университет, както и велоалеи към кв. Кольо Ганчев и кв. Зора. В етап на завършване на проектите сме, съобщи кметът.
Общинският съветник от БСП проф. Иван Върляков попита за причините за забавяне на част от проектите в общината. Той подчерта, че ако не се направи подход от АМ „Тракия“ към Калояновец, това ще бъде катастрофално за развитието на гради и новите инвестиции.
В една част от обектите – скейт парк, зоопарк има сериозно забавяне от няколко месеца и фирмите ще бъдат санкционирани, съобщи пред общинските съветници Тодоров. Причините за забавянето, които фирмите излагат са кризата с коронавируса и проектантски проблеми. Добрата новина е, че обектите са на приключване и се оформя документацията им, каза в отговор на питането кметът на Стара Загора. Той допълни, че Руския пазар трябва да е готов до 30 март, а за ремонта на Летния театър все още текат сроковете по договора.

„Като цяло 2021 г. не беше лека. Част от причините са кризата с коронавируса, както и трите парламентарни избори, които се проведоха в държавата. Някои обекти са умишлено забавени от общината, защото трябваше да гледаме как върви изпълнението на приходите. За други сме пускали обществени поръчки, но никой не се яви“, каза Живко Тодоров. Така, например 2 пъти е обявяван конкурс за избор на изпълнител за тоалетните на градската градина, но желаещи изпълнители не са се явили, стана ясно от изказването на градоначалника.

Подходът на АМ „Тракия“ при Калояновец е заложен в новия ОУП на общината. Той ще бъде ключ към балансираното развитие на града и трафика. Ако тази година стартира процедура по предпроектиране и остойностяване наново на този обект, проектирането на ремонта и разширението ще могат да се включат в бюджета на държавата за 2023 г., съобщи кметът.
Общината Стара Загора остава в стабилно финансово състояние, стана ясно от отчета на Живко Тодоров. Общината има изпълнение от над 83% на бюджета си в приходната и разходната си част, което е добър показател във форсмажорните обстоятелства, при които работят общините по време на настоящите кризи, смятат от Комисията по финанси в местния парламент.

Община Стара Загора е сред първенците в България по отношение на европейски проекти. Тя е получила  безвъзмездна финансова помощ по европейски проекти за 2021 година в размер от над 52 млн.лева.
Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ е препотвърдила дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора за 2021 година. Перспективата остава стабилна, благодарение на усилията на Общината да поддържа разумни нива на дълг и стабилна ликвидност, въпреки по-ниските приходи, вследствие от пандемията COVID-19.
Отчетът на кмета на Стара Загора беше приет от общинските съветници с 37 гласа „за“, 5 „против“ и 3 „въздържал се“.

Коментари към новината

Още новини от Общество