Новини от област Стара Загора и България

Вода гази, жаден ходи

Спряха уличното осветление в радневските села заради скъпия ток

Спряха уличното осветление в радневските села заради скъпия ток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Втори месец селата в община Раднево са без улично осветление във времето от 23 часа до 5 часа сутринта. Това се налага заради високите сметки за ток, които общината не може да си позволи, посочи пред „Дивидент“ кметът на община Раднево д-р Теньо Тенев.

Освен град Раднево, общината обхваща и 21 села. Засега Община Раднево не планира спиране на уличното осветление и в миньорския град.

„Абсурдно е жителите на общината, която осигурява най-евтината електроенергия на България, да ходят нощем по тъмни улици заради скъп ток“, коментираха жители на близкото до града село Знаменосец.

Ако през миналата година Община Раднево е плащала 24 стотинки за киловатчас, то сега плаща 60 стотинки за киловатчас. Така месечната сметка за улично осветление на общината е скочила от 16 – 17 000 лева на около 62 000 лева.

„За сравнение ще кажа, че за цялата 2021 г. Община Раднево е платила 290 000 лева за улично осветление. Ако продължава така, сметката ни осветление за 2022 година ще надхвърли 1 милион лева“, смята кметът д-р Теньо Тенев. Според него компенсациите, които се предвиждат за общините, няма да бъдат достатъчни, за да се справят те с огромния ръст на цената на тока.

Към спиране на уличното осветление в България пристъпиха и други по-малки общини - Стралджа, Вълчи дол, Лесичово.

„Общините в момента действително са изправени пред парадокса да изключват уличното осветление. Работим с една дванадесета част от бюджета, имаме лимит, който не трябва да надвишаваме. Така или иначе обаче ние ще го надвишим. След това ни очакват санкции от Сметна палата, ако не се променят някои неща от съответните наредби и закони.

 Следващите 3-4 месеца ще бъдат голямо предизвикателство за общините в България, особено за по-малките общини. Те не могат да работят нормално“, коментира д-р Теньо Тенев.

Коментари към новината

Още новини от Общество