Новини от област Стара Загора и България

20-годишният казанлъчанин Борислав Димитров спаси кръста на Богоявление

367 06/01/2022 15:01 Общество България
20-годишният казанлъчанин Борислав Димитров спаси кръста на Богоявление
Divident.€U Divident.€U

Спасителят на кръста: Да сме здрави, да пазим традициите си и да бъдем горди българи!

20-годишният казанлъчанин Борислав Димитров спаси кръста във водите на Старата река на Богоявление. Той сподели, че скача за първи път, но няма да е за последно: „Въпреки, че съм премръзнал съм горд, че участвах.“, призна тазгодишният спасител на кръста и пожела на всички българи: „Да сме здрави, да пазим традициите си и най-вече – да бъдем горди българи!“.

В Богоявленския ритуал за спасяване на кръста във водите на Старата река в Казанлък на моста пред парк „Тюлбе“ участваха 35 смели мъже, сред които най-малкият беше именикът Йордан – на годинка и половина на семейство Калайджиеви.

Два пъти присъстващите почетоха паметта на един от дългогодишните участници в Богоявленския ритуал – пилотът Йордан Йорданов, рекордьор по участие в обичая на Йордановден, който ни напусна без време. Преди хвърлянето на кръста в реката от отец Николай всички сведоха глава в едноминутно мълчание, а след спасяването на кръста всички мъже във водите на Стара река дружно се поклониха в памет на Данчо и после заиграха ледено хоро. Сред гостите на ритуала за Йордановден бе сестрата на покойния Йордан – Бояна, която навръх имения си ден поздрави Борислав за уловения кръст.

Църковният празник Богоявление започна с отслужване на Света Божествена литургия от казанлъшки духовници в храма „Свети Пророк Илия“. Велик Богоявленски водосвет бе отслужен във всички православни храмове в община Казанлък.

Ритуалът за изваждането на Светия кръст от ледените води за здраве и благоденствие завърши с подаръци за всички смели момчета, дружно хоро и скандирания за обичания Данчо. През пандемичната 2020 година на този ден той пожела: „Здраве, да се оправят нещата и всички да бъдат щастливи“. Днес Данчо отново беше с нас от любимото си небе.

Честито Богоявление!
Честит Йордановден на всички именици!

Коментари към новината

Още новини от Общество