Новини от област Стара Загора и България

Ремонтът на старозагорския зоопарк е пред приключване, чака Акт 16

Ремонтът на старозагорския зоопарк е пред приключване, чака Акт 16
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ремонтът на зоопарка в Стара Загора е пред приключване, съобщи за "Дивидент" главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева. В момента се изготвят актовете за държавната приемателна комисия. Довършват се и се почистват алеите и клетките на животните. Някои от тях вече са настанени в новите си домове.

Обектът очаква Акт 16 и разрешение за ползване, допълни арх. Грозева. Според нея, ако времето се задържи все така топло за сезона, обектът ще бъде готов до края на януари.

Предстои да бъдат изчислени просрочените дни по договора на фирмата–изпълнител „Трейс Груп Холд“. Срокът за завършване на обекта беше удължен с решение на Общинския съвет до 30 септември. За всеки ден просрочване след тази дата, фирмата-изпълнител ще плати глоба в размер на 1836 лева на ден, съобщи преди време кметът Живко Тодоров.

Община Стара Загора възложи допълнителни дейности на фирмата–изпълнител да изработи съоръжение за мечки за свободно пребиваване. Новото пространството за мечките е много по-голямо от предишното, те разполагат с изградена къщичка, както и нов басейн.

Концепцията на обновения старозагорски зоопарк е да предостави условия за живот на обитателите си максимално близки до природата. 90% от клетките са нови, като използваните материали са дърво, метал и камък.

Трудностите по обекта се появиха най-вече заради обстоятелството, че се работи в действащ зоопарк, обясниха забавянето от фирмата-изпълнител. Преместването на животните трябваше да бъде съобразено с размножителния им период, както и с периода им на адаптация.

Ремонтът на старозагорския зоопарк започна през октомври 2019 г. и трябваше да бъде готов за 18 месеца. Заради метеорологичните условия, пандемията, около 10 пъти се налагаше да бъдат спирани строително-ремонтните дейности.

Обновяването на Старозагорския зоопарк се извърши със средства по „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Договорът е за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

Коментари към новината

Още новини от Общество