Новини от област Стара Загора и България

Декоративен лавров венец изградиха около Паметника на загиналите във войните старозагорци

Декоративен лавров венец изградиха около Паметника на загиналите във войните старозагорци
Divident.€U Divident.€U

Община Стара Загора приключи дейностите по изграждане на ниска декоративна ограда, тип “лавров венец”, около основата на „Паметника на загиналите във войните старозагорци“- скулптурна композиция на „Свети Георги“ в парк „Александър Стамболийски“.

 Поставянето на съоръжението беше одобрено от членовете на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора и от автора на мемориала – скулпторът Любомир Добрев. Целта на оградните елементи е предпазването на паметника от вандалски прояви и се наложи след поредица разрушения в ниската част на композицията. По време на дейностите са възстановени липсващите букви , подменена е Нимбата на Св. Георги Победоносец, представляваща ореола над главата на светеца, и е извършено почистване.

 Паметникът- скулптурна композиция на „Свети Георги“, е посветен на загиналите 2 722 старозагорци във войните за освобождението и националното обединение на България от 1912 – 1913 г., 1915 – 1918 г. и 1944 – 1945 г.

Представлява мраморна пресечена пирамида, върху която е поставен куб. Върху куба се издига мраморна колона, на върха на колоната е високата два метра бронзова фигура на свети Георги Победоносец на кон, с копие, пронизващ змей – символ на воинската храброст. Монументът е открит на 5 октомври 2002 година по инициатива на Съюза на ветераните от войните.

Коментари към новината

Още новини от Общество