Новини от област Стара Загора и България

Поставят светодиодни знаци на пешеходните пътеки край училищата в Стара Загора

Поставят светодиодни знаци на пешеходните пътеки край училищата в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Кръстовищата в Стара Загора около училища и детски заведения ще бъдат обесопасени допълнително по еднотипен начин. Пешеходните пътеки по тези кръстовища ще бъдат с пътна маркировка на червена основа и светодиодни пътни знаци, които указват наличието им със светлинен сигнал.

Това беше решено на заседание на Комисията по безопасност на движението в Община Стара загора. Комисията разгледа и предложение за промяна в работата на светофарната уредба, регулираща кръстовището на бул. „Ген. Столетов“ и ул. „Ангел Кънчев“. Членовете и се обединиха около идеята за разделянето на цикъла за пресичане на пешеходци от цикъла за преминаването на МПС. От 2020 година в Стара загора беше въведена нова светофарна сигнализация, която позволява да се избягват конфликтни ситуации между пешеходци и моторни превозни средства.

Други заявления бяха за поставяне на изкуствени неравности в различни участъци от града, където МПС се движат с превишена скорост. Участниците в комисията разгледаха искания за поставяне на антипаркинг елементи, които да възпрепятстват нерегламентирани маневри.

Прието беше предложение за ремонт на предпазни съоръжения /парапети, мантинели/ по пътища общинска собственост, за чието състояние ще докладват кметовете по населени места. Обърнато бе внимание на състоянието на предпазните елементи на надлез на бул. „Никола Петков“. Комисията препоръчва да се извърши пълно обследване на надлеза.

Общо 15 бяха молбите и предложенията от граждани и институции, които членовете на комисията разгледаха. Гражданите, които имат входирани сигнали, ще получат обратна информация за взетите решения.

Коментари към новината

Още новини от Общество