Новини от област Стара Загора и България

Кризисен център "Самарянска къща"

Пострадалите от домашно насилие все по-рядко се осмеляват да потърсят помощ

Пострадалите от домашно насилие все по-рядко се осмеляват да потърсят помощ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Людмила ТрифоноваКризисният център „Самарянска къща“ в Стара Загора е най-големият център в страната, в който се приютяват жени и деца, претърпели домашно насилие. За 18 години съществуване, през него са преминали над 700 души, които са намерили тук закрила и подкрепа в трудни моменти.

Някои от жените, подложени на домашно насилие, се връщат в центъра за втори, за трети, дори за четвърти път, тъй като окончателното решаване на проблемите вкъщи не идва толкова лесно, разказва ръководителят на Кризисния център – Людмила Трифонова.

Особено натоварен за специалистите е бил месец ноември, тази година. Само в рамките на 10 дни, в Кризисния център са настанени 9 души.

Към днешна дата в самарянския център в Стара Загора живеят общо 5 жени с 7 деца. Капацитетът му е за общо 15 лица.

Това, което наблюдават социалните работници е, че все по-малко жени, подложени на насилие, се осмеляват да потърсят помощ. Много често, причината за това е факта, че не знаят как да постъпят в ситуацията, в която се намират или просто не се решават да предприемат каквато и да било стъпка.

Местонахождението на подобни центрове за закрила в страната обикновено се пази в тайна. Най-често жени от един регион в България се настаняват в друг регион, за да не бъдат открити от насилника си.

За всички онези, които се колебаят, ще бъде полезна информацията на специалистите от Кризисен център „Самарянска къща“.

Настаняването в Кризисния център става през дирекция „Социално подпомагане“, където всяко едно лице, което има нужда от помощ, подава заявление. Изготвя му се предварителна оценка, с която се насочва към необходимата социална услуга.

Има и денонощна консултативна линия 042 / 64 11 11.
При желание за закрила и настаняване в центъра е задължително подаването на сигнал на тел. 112!

Разговаряме с ръководителя на Кризисния център – Людмила Трифонова за това кои са най-често срещаните проблеми в Кризисния център, какви са правата на жените и правата на децата, отгледани в дом с насилие.

- Госпожо Трифонова, увеличават ли се случаите на домашно насилие по време на пандемията?
- При нас достигат тези случаи, в които хората искат да бъдат настанени в защитено място извън дома си заради насилие. Не са намалели като цяло случаите на насилие в страната, но по-малко хора търсят помощ и това е факт.

- Защо подложените на насилие жени трудно се решават да потърсят помощ?
- Хората продължават да не са наясно, че има към кого да се обърнат за помощ. Това е целта на кампанията ни тази година. Не само по време на кампанията, но и целогодишно работим за това да обясним, че има как да се потърси помощ и човек не трябва да търпи насилието в живота си.

- Приемате ли в кризисния център деца, жертва на насилие?
- В Кризисния център, управляван от Сдружение „Самаряни“ не се настаняват деца без придружител. Ако има дете, което е жертва на насилие, то задължително трябва да бъде придружено от пълнолетен близък. Всяка една жена, която е жертва на насилие и има деца, се настанява в центъра заедно с децата. Така е формулирано в новия Закон за социалните услуги, така беше и преди това. По смисъла на Закона всяко дете, което е свидетел на насилие, дори то да не е пряко упражнено спрямо него, го прави жертва на насилие.

Чувстват ли се жертви на насилие жените, които идват в Кризисния център?
- За съжаление, в повечето случаи, отношенията между съпрузите започват бавно да се влошават, с малки изблици, с един шамар, една обида. Това обаче, наслагвано години наред променя психиката на жената и тя вече не може да има необходимата критичност към него. За жената, която живее по този начин, слагането на край никак не е лесно. Няма как да очакваме чудеса от една жена, мачкана с години и да бъдем сигурни, че един ден тя ще вземе радикално решение да промени изцяло живота си.

- Кое е най-важното условие, за да се реши една жена, подложена на насилие да вземе решение да промени живота си?
- Най-важното условие е подкрепата от страна на близките хора. Подкрепящата среда е изключително важна. Ние не можем да заместим родителите, приятелите, можем само да подкрепяме хората, които идват тук.

- Прие се нов Закон за социалните услуги. Какви промени наложи той?
- С този Закон се промени изцяло този тип услуга. Вече не съществува понятието кризисен център в законодателството. Нарекоха тези услуги „осигуряване на подслон“, но тук се разбират и други социални услуги. Сега тече лицензирането на доставчиците на социални услуги.

- Какъв е пътят, който трябва да измине една жена, за да се освободи от насилника си?
- Законът за защита от домашно насилие е предвидил възможността жената да подаде жалба в съда. Със заповед може да се забрани на насилника да се доближава до нея. Това на думи е лесно, обаче на практика се случва трудно. Молбата трябва да бъде изготвена от юрист, а жената трябва да заплати за услугата. Има опция, в която това може да бъде безплатно за нея, но се кандидатства през Националното бюро за безплатна правна помощ, което отнема време. В същото време жената има 30-дневен срок, за да реагира. Имаше предвидени промени в Закона за домашното насилие, които предвиждаха този срок да бъде увеличен на 3 месеца. Ако се приеме тази промяна, срокът би бил много по-благоприятно за тези жени.

Коментари към новината

Още новини от Общество