Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Стара Загора

Живко Тодоров: Няма от какво да се притесняваме при проверката на КПКОНПИ

Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви на извънреден брифинг, че той и колегите му, които са съпричастни с провеждането на обществената поръчка за доставка на 55 нови автобуса на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ през 2015 година, няма от какво да се притесняват заради започналата днес внезапна проверка от екип на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Екипът на комисията пристигнал днес по обяд и е пожелал да разговаря с лицата, които по един или друг начин са участвали в провеждането на търга за избор на доставчик на автобусите. Представителите на КПКОНПИ заявили, че проверката е във връзка с подаден сигнал. За какво е този сигнал обаче, не знаем, посочи Живко Тодоров.

„Не са казали, че търсят нещо специално, казаха че има сигнал по тези процедури – зададоха набор от въпроси как е назначена комисията, кои хора участват в нея. Предоставили сме пълната тръжна документация. Съдействаме изцяло на проверката, аз също се срещнах с представители на комисията и като кмет дадох пълна информация за провеждането на въпросните обществени поръчки. Няма от какво да се притесняваме. Това са процедури, едната от които е приключила преди 6 години, а другата е на приключване“, посочи Живко Тодоров.

При обжалването от страна на изгубилите търга през 2015 г. и КЗК, и ВАС се произнесоха в полза на общината, което е още една гаранция, че всичко по процедурата е проверено и отговаря както на закона, така и на обществения интерес, допълни кметът.

„Може би, когато се публикува предварително прессъобщение, преди проверката да е направила някакви констатации, и в него се казва, че „има съмнения за корупционни практики“, това създава в очите на хората неприятни впечатления, което на мен лично не ми харесва, но не можем да отговаряме за работата на други институции“, посочи още Тодоров

Според него започналата днес проверка, която е изискала документация както от общината, така и от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, не е плод на политическа поръчка.

„Аз също не виждам политическа поръчка в една такава проверка – напротив, подобни проверки са нужни, за да разберат всички какво и по какъв начин се е случило“, допълни ресорният зам.-кмет по транспорта в община Стара Загора Йордан Николов.

Според него винаги, когато в един търг участва повече от 1 кандидат има недоволни, които обжалват.

Проверката на КПКОНПИ е насочена към провеждането на обществена поръчка от 2015 г. по проект за доставка на 55 нови дизелови автобуси от висок енергиен клас на обща стойност 35 639 108 лева, както и на втора поръчка за 33 електрически автобуса заедно със зарядни и трасформационни станции на обща стойност 49 103 999 лева, която все още е в ход, но вече е избран изпълнител и са извършения няколко начални плащания.

„Важно е да се знае, че възложител по тези договори е общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, а не конкретно община Стара Загора“, посочи кметът. Общината е подпомагала дружеството с експертиза, юристи и технически лица, а ресорният зам.-кмет Йордан Николов е участвал като председател на комисията.

„Относно втората поръчка на 33-те електрически автобуса, за да бъде тя напълно прозрачна, в комисията сме включили общински съветници от всички политически партии, присъстващи в Общинския съвет на Стара Загора, посочи Живко Тодоров.

„В нея се състезават три големи европейски консорциума, а не малки фирми със съмнителна репутация, като в последната фаза е класирана на първо място компанията, отговорила на зададените параметри и дала най-ниска цена“, посочи той.

На въпрос защо автобусите на Стара Загора са почти двойно по-скъпи от тези в София, Тодоров обясни, че старозагорските са със значително по-високо ниво на оборудване, с двигатели с много по-голям обем, отговарящи на ниво Евро 6, а не Евро 5, каквито са софийските, което им гарантира по-дълъг живот на експлоатация.

В добрите качества на закупените автобуси увери и настоящият управител на дружеството Георги Станчев.

Коментари към новината

Още новини от Общество