Новини от област Стара Загора и България

На тържествена вечер

Представят проекта за монумент на космически спътник, прославил Стара Загора

Представят проекта за монумент на космически спътник, прославил Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Стара Загора отбелязва 40 години от изстрелването на космическите спътници „Интеркосмос България 1300

Тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на космическите спътници „Интеркосмос България 1300“ ще се проведе на 11 ноември, от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

По време на събитието ще бъде представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“, като символ на космическата слава на Стара Загора.

Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България – 1300“. Вече е определено дори мястото, където монументът ще бъде поставен - до кръговото движение, разделящо двете части на новия парк "Артилерийски".

„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети. Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“.

Спътникът тежи е 1500 кг. и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност. (по информация на Уикипедия)

Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.

Спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони. Актуалното му местоположение може да се наблюдава в сайта на stuffin.space

По време на тържествената вечер ще бъде обявена дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на Монумента, като се разчита на подкрепата на българи от страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания. Изпращаме ви снимка на макета на Монумента, който ще бъде представен на форума.

На събитието ще бъдат обявени наградите от конкурса „Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор“, в който участва проектът Монумент „Интеркосмос България – 1300“. Фирми от Стара Загора вече заявиха участие с материали и труд за реализиране на проекта.

Организатори на събитието са Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлена палата – Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора.

Форумът се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания и ще се предава онлайн през платформа ZOOM. Линк за свързване:
https://us02web.zoom.us/j/81612900041?pwd=bi9leENPMTEzU3Z0SjlvT1pNazgydz09

Повече информация за събитието вижте на
https://www.facebook.com/events/3087022081533777

Коментари към новината

Още новини от Общество