Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ресторантьори блокираха движението заради "зелените" сертификати

Ресторантьори блокираха движението заради зелените сертификати
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Мярката "зелен" сертификат ще доведе до фалит на повечето заведения, смятат от бранша

Десетки собственици на заведения, фитнес клубове, хотели, както и техни служители се включиха в протест срещу „зелените“ сертификати в Стара Загора.
Те се събраха пред Областна администрация, след което потеглиха към бул. „ Патриарх Евтимий“ и блокираха движението за повече от час.
Протестиращите скандираха „Всеки ден ще е така до победата“ и носеха в ръце плакати : „Всеки има право на труд“, „ Човек има нужда от здраве. Фитнесът е здраве“ и др.

Не съм съгласен с въвеждането на зелените сертификати, затова съм тук, казва собственикът на кафене „Карамел“ в Стара Загора – Стелиян Митев. Той пита като какъв трябва да иска „зелени“ сертификати от клиентите си? Собственикът настоява при въвеждането на сертификатите, всички собственици на заведения да получат заповед от РЗИ, в която да е опоменато, че те трябва да изпълняват ролята на контролни органи и да изискват от клиентите подобни документи.
Колегата му Красимир Димов, който работи в ресторант „Антъни“ смята, че по-добре ще бъде да влезе в сила мярката „локдаун“, защото това означава пълно затваряне и правителството ще трябва да поеме конкретни ангажименти към хората, които остават на улицата. „При предния локдаун сменихме целия персонал, сега вече трябва да затворим. Хора не влизат в заведенията“, казва Димов.

С тези „зелени“ сертификати всички заведения са празни. Стоим по цял ден. Персоналът е повече от клиентите, казва и Красимир Безов, сервитьор от ресторант-градина „Леон“. В заведението са ваксинирани всички 30 служители. Клиенти обаче няма. „Хотелиерството и ресторантьорството в България вече загива. Повечето му колеги напускат бранша и търсят възможност за препитание в други сектори“, допълва Красимир Безов.

По данни на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, протест се провежда днес в над 40 града в страната. „Втората стъпка е всички тези градове да излязат на протест в София. Някой трябва да понесе политическата отговорност за това и смятам, че политиците трябва да спрат в момента предизборната си кампания, да излязат и да кажат това, което трябва да чуем“, казва председателят на сдружението Вени Петрова.
Според нея бизнесът отдавна е на ръба. Във фактически фалит според Вени Петрова са поне 30% от заведенията. При тази галопираща инфлация, няма колега, който може да издържи, допълва тя.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество