Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

ОС реши: Продава се общинският плаж на Старозагорските бани

ОС реши: Продава се общинският плаж на Старозагорските бани
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинският съвет гласува да се обяви търг с явно наддаване за продажба на общинския плаж на Старозагорските минерални бани. За проекта за решение, внесен от кмета на общината във връзка с продажбата на общинския имот гласуваха 34 общински съветници, 8 бяха против и 2 въздържали се.
Началната тръжна цена ще бъде 1 млн. 167 хил. лв, колкото е пазарната оценка на независимия оценител. След приетото решение на ОС – Стара Загора , кметът трябва да излезе със заповед относно датата на провеждане на търга. Тя ще бъде обявена и в сайта на общината.

Предложението за продажбата на общинския плаж предизвика бурни дебати в местния парламент. Общинският съветник от БСП Илка Петкова предложи мораториум върху продажбата на плажа до изработване на стратегия за развитието на Старозагорските бани като курорт от местно и национално значение. Такава стратегия за курортното селище в момента липсва, няма  ПУП. Опасенията на общинската съветничка бяха свързани с това, че на мястото на плажа ще се построи поредната висока сграда, която по-скоро ще обезличи курортното селище.

Общинският съветник от ГЕРБ – арх. Мартин Паскалев подчерта, че спрямо имота е приложен ПУП-а от 2018г, който казва, че територията на общинския плаж е курорт и отдих. В такава територия сградите могат да бъдат с височина 15 м, а плътността на застрояването – до 30%. Озеленяването трябва да бъде поне 50%.
Общинският съветник Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“ отбеляза в изказването си, че имотът пустее вече 10 години. Продажбата му ще даде възможност на негова територия да се случи нещо реално в полза на хората.

Коментари към новината

Още новини от Общество