Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора и цялата страна

Хотелиери и ресторантьори излизат на протест с искания за промяна на мерките

Хотелиери и ресторантьори излизат на протест с искания за промяна на мерките
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора ще се включи в общонационалните протести утре, 28 октомври.

Това реши на свое събрание Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора с председател Вени Петрова. Началото на протеста ще бъде в 15.00 часа.

Хотелиерите и ресторантьорите излизат на протест със следните искания към управляващите:

На първо място за издаване на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Вече беше създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат“ да важи след поставянето на първа доза ваксина.

"Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките", смятат от сдружението. Протестиращите настояват още цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен, смятат хотелиерите и ресторантьорите. Според тях изискванията за „зелен сертификат“ трябва да важат за всички.

Друго тяхно настояване е изискването за „зелен сертификат“ да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена“ и „червена“ зона.

"Считаме, че беше задължително да се даде гратисен период, какъвто на практика нямаше", посочват още протестиращите. Спешно трябва да се разреши и казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти, посочват хотелиерите и ресторантьорите от Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество