Новини от област Стара Загора и България

Прокуратурата се самосезира за неразрешено изнасяне на информация по случая в "Арсенал"

Прокуратурата се самосезира за неразрешено изнасяне на информация по случая в Арсенал
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Окръжна прокуратура в Стара Загора се самосезира заради разпространената вчера от ОДМВР - Стара Загора информация за задържаните чуждестранни служители в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък. Според прокуратурата информацията е била изнесена без разрешението на наблюдаващия прокурор и това е престъпление по чл. 360 от НК - разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по образувано вече досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми.

"Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора", се казва още в съобщение на Апелативната прокуратура в Пловдив, разпространена до медиите.

В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и други и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица.

Изнесената информация касае трима служители на "Арсенал" - двама литовски граждани и един рукси, за които се твърди, че са изнасяли детайли и важна документация от оръжейния завод "Арсенал".

Вижте повече тук: Задържаха трима служители на "Арсенал" за липсващи изделия и документи

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред