Новини от област Стара Загора и България

Задържаха трима чужди служители на "Арсенал" за липсващи изделия и документи

Задържаха трима чужди служители на Арсенал за липсващи изделия и документи
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Задържаните са чужди граждани, заемали отговорни позиции в оръжейния завод

Трима чуждестранни служители на отговорни постове в оръжейния завод "Арсенал" АД в Казанлък са задържани от криминалисти на старозагорската полиция след специализирана операция.

Акцията по задържането им е проведена след подаден на 3 октомври сигнал за липса на конкретни изделия от „Арсенал“ АД - Казанлък и документи към тях – информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми, се казва в официална информация на старозагорската полиция.

След осъществено взаимодействие с ТДНС - Стара Загора са планирани и съвместни действия, уведомена е районната прокуратура. В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, а справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2 октомври, били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до ГДГП е изпратено искане за щателна проверка.

На 5 октомври тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП „Кулата“ и въз основа на писмена информация от РУ - Казанлък и са задържани за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

При извършените процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред