Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Декларацията в подкрепа на "Марица Изток" отпадна от дневния ред на сесията

Декларацията в подкрепа на Марица Изток отпадна от дневния ред на сесията
Divident.€U Divident.€U

Общинските съветници на Стара Загора изключиха от дневния ред точката на септемврийската сесия за приемане на декларация против затварянето на въглищните централи и мините и в подкрепа на внедряването на иновативна технология за преобразуване на въглеродния диоксид.

"За" изключването на точката от дневния ред гласуваха 39 общински съветници, против бяха 4, имаше и 1 въздържал се. Вносител на декларацията беше общинският съветник от „Коалиция алтернатива на гражданите“ Янко Янков.

Зам.-председателят на Общинския съвет и общински съветник от ГЕРБ Таньо Брайков внесе предложението за изключване на точката с мотив, че Общинският съвет е орган, който решава проблеми от местно значение. "Закриването на комплекса „Марица Изток“ и въглищните централи е проблем от национално значение. Той касае както трудовата заетост, енергийната сигурност на страната и последиците от това закриване са тежки. Този проблем не може да бъде решен от ОС – Стара Загора. Дали ще приемем декларация, дали ще я гласуваме няма никакво значение. Затова предлагам ОС да съсредоточи погледа си върху решаването на проблеми от местно значение, а основните проблеми да остави на правителството и парламента“, посочи Брайков. Той допълни, че в този дух е и решението на постоянната комисия по "Законност и обществен ред" в местния парламент.

Общинският съветник от БСП Валентина Бонева се изказа в подкрепа на приемането на подобна декларация от Общинския съвет на Стара Загора то съвсем скоро, но не и на внесената от Янко Янков в този й вид. Бонева уточни, че не приема чисто редакционно предложената декларация, както и че не е съгласна с аргументите и предложенията, които Янков е заложил в нея.

„Ние като орган на местното самоуправление сме длъжни да изразим позиция. Тя не е в подкрепа на една или друга разработка, а позиция в защита на тези десетки хиляди хора, които работят в комплекса“, каза Бонева.

Коментари към новината

Още новини от Общество