Новини от област Стара Загора и България

На 30 септември

Общинският съвет избира почетен гражданин на Стара Загора

Общинският съвет избира почетен гражданин на Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

На свое заседание на 30 септември, старозагорският Общински съвет ще гласува за почетен гражданин на Стара Загора.
До 1 юли 2021 г., в Община Стара Загора са постъпили три предложения за удостояване с отличието „Почетен гражданин“. Инициативни комитети предлагат за удостояване със званието Силвия Томова и Десислава Стефанова. Постъпило е предложение за удостояване със званието „почетен гражданин на Стара Загора“ и за проф. Иван Божков от ректора на Тракийския университет – доц. Добри Ярков и проф. Иван Станков, предс. на Съвета на настоятелите във висшето учебно заведение.

Всички постъпили предложения и материали към тях са били изпратени на ПК по култура, туризъм и вероизповедания в местния парламент за разглеждане и обсъждане на предложените кандидатури. На свое заседание на 2 август комисията е обсъдила предложените кандидатури и е изготвила свое становище до председателя на общинския съвет.

След проведено тайно гласуване, със свое решение комисията е одобрила и подредила постъпилите предложения за удостояване с отличието „Почетен гражданин на Община Стара Загора”, както следва: проф. д-р Иван Георгиев Божков, Силвия Цветкова Томова, Десислава Недялкова Стефанова.

Предвид разпоредбата на чл. 6 от наредбата, определяща че „В рамките на една календарна година за периода от 01.01. до 31.12. се присъждат не повече от едно отличие „Почетен гражданин на Община Стара Загора”, то най – напред Общинският съвет на Стара Загора трябва да приеме решение относно налице ли са възникнали извънредни обстоятелства, които да обуславят допускане присъждането на повече от едно отличие.
Напомняме, че носителят на званието „почетен гражданин“ трябва да събере 2/3 от гласовете на общинските съветници.

Ето и номинираните за високото отличие:
Проф. Иван Божков е сред създателите на Тракийски Университет и негов ректор. Завършил е висшето си образование през 1958 г. в София. През 1967 получава научна степен Доктор по ветеринарна медицина. Почетен доктор е на Московската ветеринарна академия, почетен професор на Казанската ветеринарна академия. През 2003 г. получава отличието доктор хонорис кауза на Тракийския университет. Има публикувани над 150 научни труда, автор на учебници и ръководства за упражнения. Участва в разработването на над 30 нормативни документа свързани със здравеопазването на животните. Председател на Научна комисия по животновъдство и ветеринарна медицина в периода 2006 – 2007 г. при ВАК.
Иван Божков е депутат от БСП в 7 Велико народно събрание, избран на мажоритарен принцип от Стара Загора. Дългогодишен общински съветник в Община Стара Загора и председател на Общинския съвет в Стара Загора в периода 1999-2003.

Силвия Томова  e художествен ръководител на Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора. Възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия “А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм. Работила е като асистент-хореограф на Джордже Янку, Марио Пиаца, Фреди Францути, Карла Фрачи, хореограф на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова. От 1996 година е Председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя се занимава активно и с педагогическа дейност – преподава в Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, Нов Български университет. Нейни ученици са едни от най-изявените български танцьори, носители на престижни награди от конкурси и успешно реализирали се на международна сцена. От 2003 до 2007 година е Художествен ръководител на Националния балет. От 2005 е Изпълнителен директор на Българска балетна асоциация. От септември 2013 до октомври 2016 година ръководи балетната трупа на Държавна опера-Русе, а от ноември 2016 е художествен ръководител на Балета на Държавна опера - Стара Загора.

Десислава Стефанова е създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни, основател и ръководител на Швейцарския български хор в Цюрих, преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон, Великобритания. Номинацията и е направена от Инициативен комитет с председател Почетния гражданин на Стара Загора акад. Кирил Тодоров, Александър Марулев, Kрасимира Манчева и Росица Ранчева.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество