Новини от област Стара Загора и България

Гълъб Донев: Майките ще получат увеличените пари още от октомври

1632 13/09/2021 09:00 Общество България
Гълъб Донев: Майките ще получат увеличените пари още от октомври
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

 

Общо 905 млн. лева ще струват на държавата увеличените пенсии и майчинство, съобщи в сутрешния блок на bTV министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

От 1 октомври жените, които са втора година в майчинство, ще получават 650 вместо 380 лева. Тези, които са се осигурявали на минимална работна заплата, продължават да получават 90% от нея през първата година на майчинството. През втората година осигурявалите се на минимална заплата ще получават с 10% повече от това, което са получавали през първата година.

Това са пари, които не се облагат с данъци и осигурителни вноски. Промените в майчинството остават трайно в законодателството, уточни социалният министър.

Увеличението влиза в Кодекса за обществено осигуряване. „Основните приходи в бюджета на ДОО се получават през осигурителните вноски. Когато този приход не е достатъчен, през държавния бюджет се правят трансфери, които да покрият тези нужди. Средствата са гарантирани“, посочи служебният министър.

При връщане на работа през втората година от раждането на детето, майките ще получават заплатите си плюс половината от обезщетението за отглеждане на дете.

В България майчинството е едно от най-дългите в света – 410 дни. В този период майките получават 90% от дохода, върху който са се осигурявали. През втората година се намалява подкрепата от държавата, за да има стимул към връщане на работа, уточни министърът.

Годините за отглеждане на дете участват в определяне правото на пенсия, но те не носят такъв осигурителен принос, както годините от трудовия стаж.

Коментари към новината

Още новини от Общество