Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Отварят зоопарка за посетители в края на септември

Отварят зоопарка за посетители в края на септември
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

За всеки ден просрочване фирмата ще плаща по 1836 лева

Ремонтът на старозагорския зоопарк ще приключи окончателно на 30 септември. Това съобщи на нарочна пресконференция днес в присъствието на фирмата-изпълнител „Трей Груп Холд“, кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Той припомни, че срокът за завършване на обекта беше удължен с решение на Общинския съвет до 30 септември. За всеки ден просрочване след дата, фирмата-изпълнител ще плаща глоба в размер на 1836 лева на ден.

Община Стара Загора е възложила допълнителни дейности на фирмата –изпълнител. Тя трябва да изработи съоръжение за мечки за свободно пребиваване. Пространството за мечките ще бъде много по-голямо от сегашното, те ще имат изградена къщичка, както и нов басейн. Концепцията на обновения старозагорски зоопарк е да бъде максимално близо до природата. 90% от клетките са нови, а използваните материали са дърво, метал и камък.

„Общественият интерес към обекта е голям, осъзнаваме добре отговорността, която носим за приключване на обекта в определения срок“, каза представителят на фирмата – изпълнител Живко Желязков. Той обясни, че трудностите по обекта идват най-вече от това, че се работи в действащ зоопарк. „ Като цяло беше трудно да запазим животните спокойни и здрави. Преместването им в определени моменти трябваше да бъде съобразено с разможителния им период, с периода на адаптация“, уточни той.
Почти всички подземни комуникации в зоопарка вече са готови. Изградени са и стоманобетонните и дървени конструкции. Вчера фирмата е приключила с полагането на първи пласт асфалтова настилка.

Напомняме, че рмонтът на зоопарка започна през октомври 2019 г, като трябваше да е готов за 18 месеца. Заради метеорологичните условия, пандемията, повече от 9 пъти се налагаше да бъдат спирани строително - ремонтните дейности.
Обновяването на Старозагорския зоопарк се извършва по „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Договорът е за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество