Новини от област Стара Загора и България

Успех

Протестът за новозагорската гара успя, старозагорци чакат обещаното от НКЖИ

Протестът за новозагорската гара успя, старозагорци чакат обещаното от НКЖИ
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорци очакват НКЖИ да спази обещанието си за зелените елементи на обновената старозагорска гара

Старозагорци напомниха за ангажимента на НКЖИ да преработи проекта за старозагорската гара в унисон с идентичността на града. Това стана чрез включването им в протеста за запазване на автентичостта на железопътната гара в Нова Загора.

Предвидените няколко цветни акцента на новата постройка на гарата в Стара Загора трябваше да бъдат изпълнени в зелено. Това бе уговорено в обществено обсъждане, насърчено от Общината в града и потвърдено при първата копка на обекта. Засега обаче още не се вижда да се работи в тази посока.

Ефектът на протеста Днес инициаторите на протеста в Нова Загора съобщиха, че заради активната позиция на гражданите, служебният министър на транспорта Георги Тодоров спира проекта за жп гара, тип павилион на мястото на 103-годишната сграда–реликва в Нова Загора.

По думите на зам.-министъра на културата доц. Пламен Славов ще има нов проект, изработен под надзора на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Областният управител на Сливен Минчо Афузов е бил уведомен, че емблематичната за Нова Загора сграда няма да бъде разрушена, северната фасада ще бъде реставрирана, а южната ще бъде съобразена с изискванията за сигурността на пътниците и качеството на жп транспорта.

„Приемаме с удовлетворение факта, че институциите най-после чуха исканията на гражданите. Приемаме с удовлетворение, че те могат да реагират и бързо, в рамките на няколко дни“, казват от гражданското движение за защита на новозагорската гара.

За зеленото Успехът на гражданската инициатива в Нова Загора събуди нови надежди у старозагорци. Преди време Декларация в подкрепа на зелена фасада на гарата в Стара Загора разпространиха от сдружението на старозагорци в София, обединени от любовта към „Берое“. Клубът на заралии в столицата събира общественици, архитекти, адвокати, инженери, журналисти и много други.

Декларацията беше разпространена, след като стана ясно, че гарата в Стара Загора няма да носи обещаните при първата копка зелени елементи, а жълти.

В нея се напомня, че основният мотив за зелена гара далеч не е футболен.  „След като по фасадата ще има цветни акценти, би следвало с тях да се потърси идентичност. Символът на Стара Загора е зеленият цвят. Такова е знамето на града ни. Такова е Аязмото, липите, градският транспорт, табелите по улиците... Та дори и идентичността на прочутата старозагорска пивоварна“, казват от сдружението.

Коментари към новината

Още новини от Общество