Новини от област Стара Загора и България

Успех

Протестът за новозагорската гара успя, старозагорци чакат обещаното от НКЖИ

Протестът за новозагорската гара успя, старозагорци чакат обещаното от НКЖИ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорци очакват НКЖИ да спази обещанието си за зелените елементи на обновената старозагорска гара

Старозагорци напомниха за ангажимента на НКЖИ да преработи проекта за старозагорската гара в унисон с идентичността на града. Това стана чрез включването им в протеста за запазване на автентичостта на железопътната гара в Нова Загора.

Предвидените няколко цветни акцента на новата постройка на гарата в Стара Загора трябваше да бъдат изпълнени в зелено. Това бе уговорено в обществено обсъждане, насърчено от Общината в града и потвърдено при първата копка на обекта. Засега обаче още не се вижда да се работи в тази посока.

Ефектът на протеста Днес инициаторите на протеста в Нова Загора съобщиха, че заради активната позиция на гражданите, служебният министър на транспорта Георги Тодоров спира проекта за жп гара, тип павилион на мястото на 103-годишната сграда–реликва в Нова Загора.

По думите на зам.-министъра на културата доц. Пламен Славов ще има нов проект, изработен под надзора на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Областният управител на Сливен Минчо Афузов е бил уведомен, че емблематичната за Нова Загора сграда няма да бъде разрушена, северната фасада ще бъде реставрирана, а южната ще бъде съобразена с изискванията за сигурността на пътниците и качеството на жп транспорта.

„Приемаме с удовлетворение факта, че институциите най-после чуха исканията на гражданите. Приемаме с удовлетворение, че те могат да реагират и бързо, в рамките на няколко дни“, казват от гражданското движение за защита на новозагорската гара.

За зеленото Успехът на гражданската инициатива в Нова Загора събуди нови надежди у старозагорци. Преди време Декларация в подкрепа на зелена фасада на гарата в Стара Загора разпространиха от сдружението на старозагорци в София, обединени от любовта към „Берое“. Клубът на заралии в столицата събира общественици, архитекти, адвокати, инженери, журналисти и много други.

Декларацията беше разпространена, след като стана ясно, че гарата в Стара Загора няма да носи обещаните при първата копка зелени елементи, а жълти.

В нея се напомня, че основният мотив за зелена гара далеч не е футболен.  „След като по фасадата ще има цветни акценти, би следвало с тях да се потърси идентичност. Символът на Стара Загора е зеленият цвят. Такова е знамето на града ни. Такова е Аязмото, липите, градският транспорт, табелите по улиците... Та дори и идентичността на прочутата старозагорска пивоварна“, казват от сдружението.

Коментари към новината

Още новини от Общество