Новини от област Стара Загора и България

Изгубени туристи в района на Бузлуджа бяха спасени от горски служител

Изгубени туристи в района на Бузлуджа бяха спасени от горски служител
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Група туристи бяха спасени от служител на Държавно горско стопанство - Казанлък. Туристите изгубили ориентир в района на централната част на Стара планина на 14 август, събота. Те извършвали преход от връх Българка до връх Бузлуджа, но се отклонили в погрешна посока.

След като не успели да се върнат на правилния маршрут сами, подали сигнал за помощ в ДГС - Казанлък. На сигнала се отзовал веднага дежурният горски служител.

Въпреки липсата на директна връзка сп изгубените туристи и опасността издирването им да бъде затруднено от наближаващата нощ, служителят на ДГС успял да открие групата в трудно достъпен район на планината. Благодарение на бързата му намеса бедстващите туристи са били извозени до връх Бузлужда, където им е оказана подкрепа.

Спасената група е изпратила благодарствено писмо до ръководството на ДГС - Казанлък и персонално до служителя, който им е оказал помощ - н-к ГСУ Пею Стоев. В писмото туристите изразяват искрена благодарност за проявените отговорност, професионализъм, бърза реакция, отзивчивост и човечност.

Коментари към новината

Още новини от Общество