Новини от област Стара Загора и България

След разговори с Министерство на енергетиката

"ТЕЦ Марица Изток 2" включи трети блок, токът на борсата поевтиня

ТЕЦ Марица Изток 2 включи трети блок, токът на борсата поевтиня
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Днес сегментът "ден напред" на Българската независима енергийна борса затвори на 258 лв за MWh

Цената на електроенергията на свободния пазар днес поевтиня с близо 70 лева в сравнение с вчерашните нива на търговия и борсата затвори при 258 лв. за MWh в сегмента "Ден напред" за 5 август.

Поевтиняването на тока е в резултат на включването на трети блок от мощностите на "ТЕЦ Марица Изток 2", което е било договорено още вчера между ръководството на централата и Министерскво на енергетиката.

На пълна мощност е пуснат трети блок на централата – 210 MW. Досега ТЕЦ "Марица Изток 2" работеше с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият – за свободния пазар.

Количеството произведена електроенергия се продава днес на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса. В резултат на това включване, цената на сегмента "ден напред" на БНЕБ вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности, се казва в публикация на сайта на Министерство на енергетиката.

Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност – от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията.

Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи отблизо ситуацията и предприема активни мерки за включването на ТЕЦ "Марица изток 2" на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация, се казва още в съобщението.

Още по темата: Иван Хиновски: ТЕЦ „Марица-изток“ 2 трябва спешно да включи още 2 блока

Коментари към новината

Още новини от Икономика