Новини от област Стара Загора и България

Иван Хиновски: ТЕЦ „Марица-изток“ 2 трябва спешно да включи още 2 блока

Иван Хиновски: ТЕЦ  Марица-изток  2 трябва спешно да включи още 2 блока
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Държавната „ТЕЦ Марица Изток 2“ да пусне спешно в работен режим още 2-3 блока от капацитета си и да увеличи производството на електроенергия, за да се преодолее дефицитът на свободния пазар на електроенергия, който вдига драстично цената на тока за българската индустрия от началото на август. За това призова на специален брифинг депутатът от „Има такъв народ“ и енергиен експерт в партията на Слави Трифонов – Иван Хиновски. В изявлението се включиха и негови парламентарни колеги, включително старозагорският депутат от ИТН Тихомир Тенев.

„Ситуацията на българската енергийна борса от няколко дни е много тревожна – тази сутрин цената на тока достигна до 400 лева за MWh. Вчера скъпия ток  предизвика спирането на няколко големи предприятия в България. Едно от тях е КЦМ Пловдив“, посочи Хиновски.

В момента за българският бизнес е по-изгодно да купува ток от германската борса, където цената е с около 100 евро за MWh по-ниска, подчерта той. Спекулативната цена на тока ще се отрази както върху индустрията и заетостта в България, така и върху нашите лични сметки, защото тя косвено ще се върне върху редица малки и средни предприятия, прогнозира енергийният експерт на ИТН.

Депутатите от „Има такъв народ“ отправиха апел към служебното правителство и изпълняващия директор на БЕХ за незабавни мерки за повишаване на ликвидността на Българската енергийна независима борса. Въпреки че днес в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е заработил още един блок, не се е почувствало облекчаване на дефицита на електроенергия в страната, посочиха те.

„Отправяме настоятелно искане към енергийния министър за спешни мерки, което не е толкова трудно . Още 2 блока да бъдат разпалени – има въглища, има капацитет, има възможности. За мен това е саботаж на българската индустрия“, подчерта Хиновски.

Той обаче не спомена нищо за наложените ограничения в работата на държавната топлоцентрала заради непосилните квоти за въглеродни емисии. Именно това е причината ТЕЦ „Марица Изток 2“ да работи месеци наред с около една четвърт от капацитета си.

Според Хиновски е необходимо да се направят законодателни промени, които да изградят механизъм срещу систематичната поява на подобни дефицити на енергийния пазар в страната. От ИТН обмислят създаването на дирекция, инспекторат или друг подобен орган за контрол на либерализирания пазар на електроенергия, който да разкрива и прекратява спекулативните практики.

Няколко големи работодателски организации, обединяващи индустриалния бизнес на България, също изпратиха писмо до служебния премиер Стефан Янев с настояване да вземе спешни мерки срещу дефицита на електроенергия за бизнеса, като заплашиха с организиране на национални протести и спиране на предприятия.

Още по темата: Бизнесът заплаши с национален протест заради високата цена на борсовия ток

Коментари към новината

Още новини от Икономика