Новини от област Стара Загора и България

Бизнесът заплаши с национален протест заради високата цена на борсовия ток

Бизнесът заплаши с национален протест заради високата цена на борсовия ток
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Няколко бизнес организации изпратиха писмо до премиера Стефан Янев с искане за незабавни мерки срещу рязкото поскъпване на тока

Няколко бизнес организации в България се обявиха за протестни действия, ако правителството не вземе спешни мерки за укротяване ръста в цената на електроенергията на свободния пазар.

С писмо до премиера Стефан Янев днес Асоциацията на организациите на българските работодатели настоя за спешни действия от страна на управляващите и предупреждава, че в противен случай ще започне организацията на национални протестни действия на заетите в областта на индустрията.

От Асоциацията на инкустриалния капитал в България и Българската стопанска камара настояват премиерът да поиска незабавно оставките на виновните за възникналите проблеми с осигуряването на достатъчно количество електроенергия за работата на големите индустриални предприятия в България.

Ето какво още пише в писмото до премиера Стефан Янев:

"Системно на пазара на електроенергия в България се създава дефицит, в най-голяма степен провокиран от ограничено предлагане. През последните дни, от 1-ви август 2021 г., ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено на индустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции.

Средната базова цена на активна електроенергия, пазар „ден напред“ по данни на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД за периода е 130,95 Евро/МВтч, а за утре, 4-ти август 2021 г. е 169,10 Евро/МВтч, (през следобедните часове преминавайки границата от 200 Евро/МВтч).

За сравнение, цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция (Германия, Италия, Франция, Австрия) с над 50%, като средното превишение за утре (днес, 4 август, б.р.) надминава 70% !!!

Енергоинтензивните индустриални консуматори съобразяват заявките си, отчитайки и климатичните условия, търговската активност и високите нива на енергопотребление, но поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми провокират системно изкривяване на пазара.

Вместо адекватни мерки, в момента:
• мощностите на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД са натоварени под 25% - при липса на технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване;
• в пълен капацитет е износът на електроенергия към Гърция – директен и индиректен (през Република Северна Македония);
• липсва достатъчен капацитет за интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

Още по темата: Иван Хиновски: ТЕЦ „Марица-изток“ 2 трябва спешно да включи още 2-3 блока

Коментари към новината

Още новини от Икономика