Новини от област Стара Загора и България

Нова надежда

Георги Кадиев: Концесията на находище "Кереч Търла" е с изтекла оценка по ОВОС

Георги Кадиев: Концесията на находище Кереч Търла е с изтекла оценка по ОВОС
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От тук нататък всяко придвижване по концесията е незаконно и подлежи на оспорване в съда

Решението по ОВОС на концесионерите от находище „Киреч Търла“, издадено през 2013 г. от директора на РИОСВ – Стара Загора, е загубило правно действие.

В края на юли директорът на РИОСВ е възложил извършване на проверка на мястото на концесионната площ „Кереч Търла“. Не са констатирани нарущени терени, както и наличие на механизирана добивна техника. Също така на обходния терен не се установява извършване на добивни дейности на подземни богатства. „Инвестиционното намерение не е започнало. В този смисъл Решението по ОВОС на директора на РИОСВ Стара Загора е загубило правното си действие“. Това се казва в писмо от МОСВ до народния представител от „БСП за България“ от Старозагорски избирателен район Георги Кадиев във връзка с негово запитване относно концесията за добив на подземни богатства в землищата на с.Едрево, община Николаево и на селата Братя Кунчеви и Оряховица.

Този писмен отговор от страна на МОСВ означава, че от тук нататък всяко правно действие по придвижване на концесията е незаконно и подлежи на оспорване в съда, каза Кадиев. Тоест ако концесионерите искат да продължат работата си, те ще трябва да тръгнат към нова оценка по ОВОС.

Ще наблюдаваме внимателно и ще търсим възможности да спрем тази концесия, защото смятаме, че протестиращите имат право. Концесията е опасна за здравето на хората от 11-те села наоколо, каза депутатът от „БСП за България“ Георги Гьоков.
Направили сме срещи с МОСВ и Регионалните инспекции и имаме уверението, че ще действат в посока прекратяване на кариерата, стига да намерят основание за това, допълни той.

Припомняме, че стотици жители от 11-те села в Старозагорско протестираха срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла“. В подкрепа на исканията им се обяви и община Стара Загора, както и редица политически сили.

Коментари към новината

Още новини от Общество