Новини от област Стара Загора и България

На заседание

Приеха етична комисия в Общинския съвет на Стара Загора

Приеха етична комисия в Общинския съвет на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Новоизбраната комисия ще трябва да изработи нов етичен кодекс

Общинският съвет подкрепи с 34 гласа „за“ създаването на нова етична комисия в местния парламент. В нея влизат 7 членове, като за председател беше избран Милко Чанков от „Демократична България“. Първото задължение на новосформираната комисия ще бъде изработването на нов етичен кодекс. Създаването на етична комисия е предвидено още в приетия през 2010 година Етичен кодекс в Общинския съвет на Стара Загора.

В състава на новата комисия влизат още Стефан Димитров от Коалиция „Ние гражданите“, Гино Гинов от ГЕРБ, Митко Маринов от МК ЗНС, Мартин Паскалев и Нели Калнева от ГЕРБ и проф. Иван Върляков от Коалиция „БСП за България“.
Въпросът дали е необходима етична комисия в местния парламент предизвика бурна дискусия. Някои общински съветници, сред които и Таньо Брайков, както и колегите му от ПК по законност и обществен ред смятат, че подобна комисия е ненужна и незаконосъобразна.
„Там където има закон, няма морал. За отклонения от нормите на морала не се носи нито наказателна, нито административна отговорност. Моралът и етиката се определят от всеки един от нас", каза пред колегите си юристът Таньо Брайков.
Проф. Върляков от БСП припомни, че страната ни прилага Стратегията за иновации и добро управление, в която са заложени 12 принципа, един от които е етично поведение.

„Ако общинският съветник има лошо държание как ще се отнасяме с него? Ще го наказваме да не вземе думата и да не се изказва ли“, попита колегите си Юсни Ибрям от ДПС.
„Нямам притеснения от тази комисия. Който приеме да участва в нея ще носи огромна отговорност. Смятам, че никой не би си позволил да спекулира“, каза Искра Михайлова от „Възраждане“.
„Всяко едно управление трябва да показва и моралната страна, която всеки декларира. Трябва да има етичен кодекс и етична комисия, защото това са принципите на доброто управление. Те трябва да третират поведението на общинския съветник при изпълнение на неговите служебни задължения, а не да разглеждат личния му живот“, каза по време на обсъждането пред общинските съветници кметът Живко Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Общество