Новини от област Стара Загора и България

Заради сградата на бившия АГ комплекс

Отказаха да разсрочат дълг от 2,6 млн. лв. на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“

Отказаха да разсрочат дълг от 2,6 млн. лв. на УМБАЛ  Проф. Ст. Киркович
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници на Стара Загора настояват лечебното заведение да замени срещу дълга сградата на бившия АГ-комплекс

Старейшините на Стара Загора отхвърлиха предложението на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ да бъде разсрочено погасяването на неплатени местни данъци и такси към община Стара Загора в размер на 1 905 411 лева плюс лихви за близо 720 000 лв. Уверението на болничното ръководство е било, че след като разсрочи дълга си, до 2 години ще покрие всички свои задължения.

Още в предложението си вносителя на точката – кметът Живко Тодоров, отбелязва, че молбата на болница „Киркович“ не отговаря на законовите изисквания за разсрочване на подобен дълг, тъй като коефициента „Рентабилност“ на лечебното заведение за последните 2 години не покрива нормативните изисквания. Плюс това болницата притежава актив – сградата на бившия АГ комплекс в центъра на Стара Загора, оценена на 6 млн. лв., който многократно надхвърля стойността на неплатените към общинската хазна задължения.

Против разсрочването се обявиха и повечето от групите общински съветници. Боян Кулев от ПП „Воля“ посочи, че за 2020 г. болницата е реализирала счетоводна печалба в развер на 6,6 млн. лв. За втора поредна година дружеството е отчело положителен финансов резултат, като за последните 7 години средната работна заплата в болницата е нараснала от 620 лв. на 1382 лв.

Колев припомни, че в активите на болницата е празната от 3 години сграда на АГ-комплекса и че община Стара Загора на няколко пъти безуспешно се опитва да замени дълга на болницата срещу собстността върху сградата.

Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“ подкрепи разсрочването на дълга, като посочи, че това не пречи споразумението за собствеността на АГ-комплекса да се осъществи.

За разсрочването се изказа и Милена Василева – „Киркович е болницата на народа, тя е голяма и работеща и колкото е по-голямо едно лечебно заведение, толкова повече проблеми и разходи води след себе си“, посочи тя.

„Несериозно е с пари от общинския бюджет да спонсорираме държавна болница“, посочи Янко Янков от „Истината за Стара Загора“. Той припомни, че със съгласието на болничното ръководство е започнала процедура по приспадане на задълженията чрез прехвърляне на собствеността на бившето АГ, която е спряна от предпоследния министър на здравеопазването.

Против разсрочването се обявиха и съветниците от „БСП за България“. „Малко е обидно да имаш актив от 6 милиона лева и да имаш други задължения, които не се плащат. Има граждани, които също биха попитали - ами за нас защо не може така“, коментира водачът на групата общински съветници проф. Иван Върляков.

„Надявам се скоро да има правителство и да представим пред вас решение за разговор с министерството за опрощаване на тези задължения срещу придобиване на съответната сграда, която наистина е необходима на Стара Загорао, за да се постави вътре цялата доболнична помощ“, посочи Живко Тодоров. Планът на общината е да събори бараките северно от бившето АГ и да направи удобен паркинг за бъдещите пациенти на комплексния медицински център. Според Тодоров придобиването на сградата не трябва да се бави повече от няколко месеца, максимум до 1 година, защото това ще позволи на общината да спечели финансиране за реновирането й по европейски проект.

В крайна сметка с 33 гласа „за“, два гласа „против“ и 12 „въздържали се“ разсрочването на дълга на държавната болница в Стара Загора беше отхвърлено.

Коментари към новината

Още новини от Общество